- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANRE aprobă noi condiţii privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale
Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis noi prevederi privind constituirea stocului minim de gaze naturale care vizează interesul general public şi care constituie o măsură pentru asigurarea continuităţii şi siguranţei în alimentarea clienţilor finali.
ANRE aprobă noi condiţii privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale
În vederea armonizării legislaţiei secundare cu modificările şi completările aduse legislaţiei primare prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ANRE a aprobat ordinul nr. 66/2022 pentru aprobarea Metodologiei privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a-l constitui în perioada aprilie 2022 - octombrie 2022, precum şi prdinul nr. 68/2022 privind modificarea şi completarea Codului reţelei pentru Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 16/2013;
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În perioada aprilie – octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale/producătorii de energie termică (PET) clienţi direcţi au obligaţia de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii şi siguranţei în alimentarea clienţilor săi finali/asigurarea consumului propriu şi suportabilităţii preţului de către aceştia;
Cantităţile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor/PET client direct vor reprezenta minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienţilor finali din portofoliu.
Furnizorii de gaze naturale/PET, după caz, îşi îndeplinesc obligaţia privind constituirea stocului minim de gaze naturale prin: a) înmagazinarea gazelor naturale în nume propriu, prin încheierea de contracte de înmagazinare subterană a gazelor naturale cu unul dintre titularii licenţei de operare a sistemelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale şi/sau b) încheierea, până la data de 31 octombrie, de contracte de vânzare-cumpărare ce au ca obiect cantităţi de gaze naturale provenite din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, înmagazinate de un alt furnizor de gaze naturale şi/sau c) încheierea de contracte de mandat cu un alt furnizor, în vederea înmagazinării gazelor naturale.
Prin Ordinul ANRE nr. 68/2022 s-au adus modificări la Codul Reţelei cu privire la tranzacţionarea în cadrul pieţei de echilibrare a cantităţilor de gaze naturale destinate consumului clienţilor casnici (CC) şi ai producătorilor de energie termică, numai pentru gazele naturale utilizate la producerea energiei termice pentru populaţie.
De asemenea, aceste modificări permit utilizatorilor de reţea de gaze naturale să defalce şi să reducă dezechilibrul în cazul consumatorilor CC (clienţi casnici) şi producătorilor de energie termică care au optat pentru achiziţia gazelor naturale direct de la producătorii de gaze naturale ale căror cantităţi de gaze naturale au fost achiziţionate conform prevederilor OUG nr. 27/2022.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO