- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.08.2017, 20:09)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANRE, despre scumpirea energiei: Deficitul de ofertă e o deficienţă ce nu poate fi clarificată rapid
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, luni, că deficitul de ofertă pentru energie este „o deficienţă majoră care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile”, astfel că, inevitabil, au fost amânate licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă (FUI).
Urmărește
257 afișări
ANRE, despre scumpirea energiei: Deficitul de ofertă e o deficienţă ce nu poate fi clarificată rapid
Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre cauzele scumpirii energiei este amânarea licitaţiilor pentru FUI, furnizorii fiind oarecum forţaţi să evolueze pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU, o platformă a bursei de specialitate OPCOM), unde fluctuaţiile de preţ sunt mult mai mari decât pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) – unde preţurile au mai multă stabilitate.
În replică, ANRE a comunicat că licitaţia de pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) aferentă trimestrului III 2017 „nu poate avea loc, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile necesare începerii şi desfăşurării conform Regulamentului PCSU, aprobat prin ordinul preşedintelui ANRE nr. 65 din 22 iulie 2014”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Ca urmare, arată ANRE, singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare ce puteau fi luate în calcul erau:
1. Anularea licitaţiei de către ANRE în condiţiile prevăzute de art. 68 din regulamentul PCSU;
2. Anularea licitaţiei de către OPCOM în condiţiile prevăzute de art. 69 din regulamentul PCSU;
3. Suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU în condiţiile prevăzute de art. 36 din Metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin ordinul ANRE nr. 92/2015, cu modificările şi completările ulterioare (denumită în continuare Metodologie de tarife), aplicate de FUI clienţilor finali.
„Anularea licitaţiei conform variantelor 1 şi 2 ar fi determinat, conform prevederilor regulamentului PCSU, tranzacţionarea energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal, exclusiv din PZU şi piaţa de echilibrare. În această situaţie, având în vedere evoluţia crescătoare a preţurilor pe PZU în trimestrul II 2017 precum şi specificul climatologic al trimestrului III, s-a estimat că ar fi rezultat o creştere a preţului PZU, precum şi cel mai mare impact de creştere a preţului de achiziţie a energiei electrice destinate clienţilor beneficiari de serviciu universal”, precizează ANRE.
De asemenea, „deficitul de ofertă indicativă reprezintă o deficienţă majoră, care nu poate fi clarificată într-un timp mai scurt de 45 zile şi că sunt aplicabile prevederile art. 36 din Metodologia de tarife”. Ca urmare, a fost aleasă varianta 3, pentru ca în următoarele două luni să fie identificate motivele deficitului de energie înregistrat pe această piaţă şi alternativele de îmbunătăţire a cadrului de reglementare aferent PCSU, lăsând posibilitatea FUI de a-şi optimiza preţul de achiziţie a energiei electrice furnizate la tarife CPC în trim. III 2017 prin tranzacţionarea cantităţilor respective pe toate pieţele centralizate administrate de OPCOM, începând cu luna iunie 2017, în vederea reducerii presiunii asupra tarifelor plătite de clienţii finali”.
Referitor la reluarea sesiunilor de licitaţie, ANRE precizează că pregătirea licitaţiei PCSU pentru achiziţia de către FUI a energiei necesare clienţilor beneficiari ai SU va demara în data de 11 august 2017, dar licitaţia va avea loc în cea de-a doua parte a lunii septembrie, urmând ca furnizarea energiei la noile tarife CPC aferente trim. IV 2017, să înceapă la 1 octombrie 2017.
„Dorim, de asemenea, să precizăm că necesarul de energie al clienţilor beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul ţării în acest sezon, iar transferul achiziţiei din PCSU în celelalte pieţe, chiar în condiţiile achiziţiei preponderent din PZU, nu avea cum să determine o dublare sau chiar o triplare a preţului din această piaţă”, menţionează Autoritatea.
Totodată, ANRE consideră că creşterea preţurilor de pe PZU în special, dar şi pe celelalte pieţe, „reflectă o funcţionare corectă a mecanismelor de piaţă concurenţială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condiţiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă şi lipsa vântului”.
„De altfel, creşterea preţurilor la energia electrică este evidentă pe toate pieţele din Europa în general şi în regiunea noastră în special, pe fondul creşterii consumului datorat temperaturilor extreme precum şi diminuării aportului resurselor ieftine cum sunt energia hidro si eoliană”, precizează ANRE.
Având în vedere cele prezentate mai sus, precum şi mecanismele de funcţionare integrată a pieţei interne europene de energie electrică, „considerăm că toate acţiunile au fost întreprinse cu respectarea cadrului legislativ şi a reglementărilor în vigoare, ca preocupare constantă şi consecventă privind protecţia consumatorului final, inclusiv prin evitarea unor creşteri semnificative ale facturii de energie electrică generate de evoluţia pieţei”, conchide Autoritatea.
Citeşte şi: Paravion intră în insolvenţă, după ce a închis Bavul, afacerea din Turcia. Agenţia caută investitori
Citeşte şi: Schimbări în Codul Muncii. În ce situaţii este sistată activitatea firmelor pentru muncă "la negru". Modificările operate prin ordonanţa adoptată de guvern
Citeşte şi: Cea mai mare tranzacţie de pe piaţa de birouri a căzut: AFI Europe şi Dedeman nu s-au mai înţeles
Citeşte şi: Mişcare majoră pe piaţa auto: Renault va produce modelele Duster şi Symbol în Iran, din 2018
Citeşte şi: Francul, picătura scursă din gheţarii elveţieni, care se transformă într-un torent de bani
Citeşte şi: Salariul mediu net a crescut în iunie până la 2.380 de lei, cu 14,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Domeniile unde se câştigă cei mai mulţi bani
Citeşte şi: SOLUŢIA pentru creşterea veniturilor salariale în România. Motivul pentru care companiile din ţară trebuie să se extindă pe pieţele externe
Citeşte şi: AVERTIZAREA lui Isărescu către Dragnea: Să nu arunce în aer bugetul, stabilitatea macro şi cea mai bună perioadă pentru economie. De ce au ajuns multinaţionalele inamicul PSD
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe