- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANRE: Electrificarea locuinţelor fără acces la acest serviciu va fi făcută de distribuitori
Electrificarea celor aproape 100.000 de locuinţe din peste 2.200 de localităţi care încă nu au acces la acest serviciu va fi realizată de distribuitorii de energie, iar dacă investiţia nu se justifică din punct de vedere economic, costurile vor fi împărţite cu autorităţile locale.
ANRE: Electrificarea locuinţelor fără acces la acest serviciu va fi făcută de distribuitori (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Operatorul de distribuţie concesionar este obligat să asigure dezvoltarea şi finanţarea reţelei electrice de distribuţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie în zona acoperită de contractul de concesiune, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale sau centrale, realizate în baza planurilor de dezvoltare regională şi de urbanism. În cazul în care realizarea acestor investiţii nu este justificată economic pentru operatorul de distribuţie concesionar, acestea pot fi finanţate prin coparticiparea autorităţilor publice", potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, spunea în luna ianuarie că statul nu are bani pentru electrificarea localităţilor care nu dispun încă de acest serviciu, astfel că sumele vor trebui suportate de companiile de distribuţie a energiei electrice.
"Evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor respective se determină de operatorul de distribuţie concesionar în baza unui studiu de fezabilitate, conform prevederilor metodologiei aprobate astăzi", se precizează în comunicatul ANRE.
În luna august a anului trecut, Ministerul Economiei estima costurile electrificării la 1,03 miliarde de lei. Atunci, costurile erau prevăzute să fie asigurate în proporţie de 90% de la bugetul de stat, iar 10% de autorităţile locale.
La începutul anului 2012, Guvernul a extins până în 2016 perioada de derulare a programului, estimând costurile la 990 milioane lei.
Toate guvernele care s-au succedat la putere din 2003 până în prezent au promis că vor electrifica satele şi localităţile care nu beneficiază încă de acest serviciu.
În 2003 investiţia era estimată la 150 milioane de dolari, finalizarea proiectului fiind programată pentru 2005.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO