Astfel, participaţia statului a scăzut la 23,47%, de la nivelul de la finalul lunii mai, de 25,25% din titlurile Fondului.
Pachetul de acţiuni transferat din portofoliul Ministerului de Finanţe în prima jumătate a lunii iunie este evaluat la 130 milioane lei (31 milioane euro), raportat la preţul de joi de pe bursă, de 0,53 lei/acţiune.
Cel mai mare titlu de conversie acordat unei persoane a fost emis la 6 iunie de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi echivala cu un pachet de 0,1% din acţiunile Fondului Proprietatea, a comunicat Autoritatea, joi, la solicitarea MEDIAFAX.
Totodată, ANRP precizează că în prezent analizează şi verifică documentele depuse în 262 de dosare, urmând ca în perioada următoare, pe numele titularilor să fie întocmite şi emise titluri de conversie.
Autoritatea menţionează, totodată, că nu a modificat ordinea în care sunt emise titlurile de plată aferente despăgubirilor şi/sau de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, în cazuri motivate prin „distorsionarea” pieţei şi scăderea preţului pe bursă, deşi Guvernul i-a acordat acest drept la 11 mai.
„În ceea ce priveşte volumul de acţiuni transferat de la Ministerul Finanţelor, după încetarea perioadei de suspendare, considerăm că acesta nu a influenţat preţul de tranzacţionare pe bursă al acţiunilor, ţinând cont de faptul că titlurile de conversie au fost emise şi transmise, la date succesive, în ordinea înregistrării dosarelor de opţiune şi pe măsura procesării dosarelor şi a finalizării activităţii de verificare, din punct de vedere juridic şi economic, a documentelor depuse la dosar, în sensul respectării cerinţelor legale”, a răspuns ANRP la o întrebare adresată de MEDIAFAX.
În plus, Autoritatea arată că nu a dat curs niciunei solicitări de emitere cu prioritate a titlurilor de conversie pe cazuri sociale sau medicale. Astfel, titlurile de conversie au fost emise şi transmise Depozitarului Central în ordinea înregistrării dosarelor de opţiune.
În luna mai, Ministerul Finanţelor Publice a cedat acţiuni reprezentând 11,54% din capitalul social al Fondului, pentru despăgubiri, prin 1.331 de conversii. Titlurile au fost transferate către 956 de persoane, potrivit informaţiilor transmise FP de Depozitarul Central.
Astfel, la 31 mai investitorii locali controlau 42,23% din acţiunile Fondului, Ministerul Finanţelor deţinea 25,25%, iar restul de 32,52% erau în portofoliile investitorilor străini.
Potrivit unei raportări transmisă săptămâna trecută de compania britanică de investiţii City of London Investment Management, aceasta deţine 5,85% din titlurile Fondului Proprietatea, fiind, astfel, cel mai mare acţionar instituţional străin.
Întrucât participaţia Ministerului Finanţelor a scăzut în luna mai sub 33%, statul nu mai poate impune deciziile în AGA. În statutul FP se spune că statul deţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste 33%.
Spre finalul şedinţei bursiere de joi acţiunile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la 0,53 lei, preţ în scădere cu 1,85%.