ANRP a transmis Depozitarului un pachet de titluri de conversie în acţiuni FP evaluat la 29 mil.euro

ANRP a transmis vineri Depozitarului Central un ordin pentru transferul unui pachet de 1,74% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) din portofoliul Ministerului Finanţelor în contul unui fost proprietar, pachet evaluat la cel mai recent preţ de la bursă la 120 milioane lei (29 milioane euro).

Urmărește
34 afișări

Acesta este cel mai mare pachet de titluri de conversie transmis de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), de la reluarea procedurii în 2 mai.

"Cu privire la titlurile de conversie aferente cererilor de opţiune în acţiuni la Fondul Proprietatea emise de ANRP, după terminarea perioadei de suspendare (ulterior datei de 2 mai 2011) şi transmise Depozitarului Central în vederea înregistrării în registrul acţionarilor Fondului Proprietatea, vă informăm că valoarea totală a titlurilor de conversie emise este în cuantum de 296.059.462 acţiuni (2,15% din titlurile FP-n.r.). Totodată, cel mai mare pachet de titluri de conversie transmis de ANRP, după încheierea perioadei de suspendare, este de 239.385.665 acţiuni (1,74% din titlurile FP-n.r.) şi a fost transmis Depozitarului Central în data de 20 mai 2011", a comunicat Autoritatea, la solicitarea MEDIAFAX.

În aceste condiţii, participaţia statului a scăzut de la 36,79%, la finalul lunii aprilie, la 34,64%.

La finalul lunii aprilie, investitorii străini deţineau 31,03% din titlurile Fondului şi investitorii locali aveau 32,18%.

La mijlocul lunii ianuarie, managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, spunea că Franklin Templeton va schimba modalitatea de vot după ce participaţia statului va scădea sub 33%. În prezent, statul poate vota cu toate acţiunile pe care le deţine, însă se aplică o politică diferită în cazul acţionarilor minoritari.

Depozitarul Central, instituţia care ţine registrul acţionarilor FP, a început miercuri să transfere acţiuni din contul Finanţelor în contul foştilor proprietari. Reluarea procesului de conversie i-a determinat pe unii investitori să pună presiune la vânzarea acţiunilor Fondului Proprietatea, întrucât aceştia se aşteaptă ca noile pachete de titluri să fie vândute la preţuri mai mici.

Astfel, presiunea la vânzare a dus preţul aproape la nivelul minim înregistrat de la listare, de 0,499 lei/acţiune. Pentru susţinerea cotaţiei Fondul a început programul de răscumpărare, astfel că preţurile nu au mai scăzut pe bursă sub 0,5 lei, însă au variat uşor peste acest nivel.

La finalul şedinţei de luni, acţiunile FP erau cotate la 0,5015 lei, după ce au scăzut cu 1%.

Procesul de conversie a fost suspendat în 11 ianuarie, întrucât legea în baza căreia s-a decis înfiinţarea Fondului prevede oprirea temporară cu 10 zile lucrătoare înainte de listarea la BVB şi reluarea după primele 65 de şedinţe bursiere. Acţiunile FP au fost listate în 25 ianuarie la BVB.

Între 11 ianuarie şi 2 mai, la ANRP au fost înregistrate 1.450 cereri pentru conversia în acţiuni emise de Fondul Proprietatea. Numărul total al acţiunilor care vor fi transferate este estimat la 1,55 miliarde acţiuni, reprezentând aproximativ 10% din capital, cu un preţ mediu ponderat de 0,6176 lei/acţiune.

Guvernul vrea să împingă până la finele lui iulie termenul în care trebuie să schimbe titluri de despăgubire în acţiuni FP pentru acţionari privaţi, de 30% din capitalul deţinut de stat, invocând riscul scăderii valorii de tranzacţionare la bursă, schemă ce îi permite însă şi să încaseze dividende mai mari. Statul va primi dividende de aproximativ 160 milioane lei de la Fond.

Totodată, Guvernul a abilitat, în urmă cu două săptămâni, ANRP să modifice ordinea în care sunt emise titlurile de plată aferente despăgubirilor şi/sau de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, în cazuri motivate prin "distorsionarea" pieţei şi scăderea preţului de tranzacţionare.

Preţul la care se face conversia titlurilor de despăgubire este cotaţia medie ponderată a acţiunilor din ultimele 60 de şedinţe bursiere anterioare datei de depunere a cererii de conversie. Anterior listării acţiunile erau acordate la un preţ egal cu valoarea nominală, de 1 leu.

Fondul Proprietatea a raportat pentru primele patru luni un profit de 283,4 milioane lei, cu 269,4 milioane lei peste cel de la finalul trimestrului unu, cea mai mare parte a sumei reprezentând dividende înregistrate în avans, pe care Fondul urmează să le încaseze de la companii din portofoliu.

FP este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Calculată la preţul de la finalul şedinţei de luni, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 6,909 miliarde lei (1,676 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici