ANSVSA: 37 de focare de pesta micilor rumegătoare. Peste 200.000 de animale afectate

În prezent în România sunt active 37 de focare de pesta micilor rumegătoare în judeţele Tulcea, Constanţa şi Timiş, fiind afectate peste 200.000 de animale, a transmis joi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Urmărește
1176 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: 37 de focare de pesta micilor rumegătoare. Peste 200.000 de animale afectate

Imagine cu caracter ilustrativ

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că serviciile veterinare din ţară acţionează pentru a limita răspândirea virusului, dar că responsabilitatea operatorilor economici joacă un rol crucial.

„Un risc major de introducere şi răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare. Activităţile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, pun în pericol eforturile de export şi pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarul iniţial”, arată ANSVSA într-un comunicat.

Inspectorii ANSVSA colaborează constant cu reprezentanţii instituţiilor competente pentru a identifica şi stopa aceste practici iresponsabile.

Potrivit comunicatului, ANSVSA acţionează pentru menţinerea exporturilor de ovine, renegociind condiţiile cu ţările terţe şi efectuând teste suplimentare pentru loturile destinate exportului. Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanţiile necesare ţărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale.

„Din data de 17 iulie, de la confirmarea primului focar de PMR, s-au derulat operaţiuni de export cu ovine, totalizând 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Arabia Saudită şi 34.820 în Regatul Haşemit al Iordaniei. ANSVSA implementează o strategie de introducere a unor noi laboratoare din reţeaua serviciilor veterinare pentru a susţine aceste activităţi fără a afecta fluxul de export”, transmite instituţia.

În prezent, în România există 37 de focare active de PMR (8 exploataţii comerciale, 12 exploataţii comerciale de tip A şi 17 gospodării ale populaţiei), cu un total de 218.756 animale afectate:

-Judeţul Tulcea: 34 focare (7 exploataţii comerciale, 12 exploataţii comerciale de tip A şi 15 exploataţii non-profesionale) – 205.271 animale afectate.
-Judeţul Constanţa: 2 focare în exploataţii non-profesionale – 985 animale afectate.
-Judeţul Timiş: 1 focar într-o exploataţie comercială – 12.500 animale afectate.

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în comerţul cu rumegătoare să respecte instrucţiunile transmise prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA ) judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici