ANSVSA anunţă închiderea primelor focare de pestă porcină

Primele focare de pestă porcină africană, diagnosticate de la începutul lunii ianuarie în patru gospodării din comuna Micula, judeţul Satu Mare, au fost închise, anunţă ANSVSA.

Urmărește
355 afișări
Imaginea articolului ANSVSA anunţă închiderea primelor focare de pestă porcină

ANSVSA anunţă închiderea primelor focare de pestă porcină

De la confirmarea acestor focare de pestă porcină africană, autorităţile au intervenit pentru lichidarea focarelor şi prevenirea răspândirii virusului.

”Un rol important în închiderea acestor focare l-au avut locuitorii din zonă, crescătorii de animale, care au înţeles să sprijine autorităţile în aplicarea acţiunilor necesare şi vor avea, în continuare, un rol important, prin respectarea măsurilor impuse, astfel încât boala să fie ţinută sub control. Actul oficial de stingere a bolii a fost semnat astăzi, 13 august, şi înregistrat la Primăria din comuna Micula şi la DSVSA Satu Mare. Prin acest act se consemnează că în comuna respectivă nu mai există animale bolnave sau animale ţinute sub observaţie clinică pentru pestă porcină africană, în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie şi combatere”, anunţă ANSVSA.

Absenţa virusului bolii a fost demonstrată de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.780 de probe recoltate de la porcii din zona de protecţie şi din zona de supraveghere (pe o rază de 10 km).

În zonele cu risc major, din proximitatea pădurii Noroieni, au fost făcute dezinfecţii riguroase şi a fost interzis accesul persoanelor în pădure.

ANSVSA reia apelul către cetăţeni de a sprijini autorităţile în aplicarea şi respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane şi pentru a limita efectele bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice generate de evoluţia acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţeană sau oricărei autorităţi locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici