Borsec, apa minerală natural carbogazoasă, un aliat de nădejde pentru pacienţii cu sindrom metabolic – Comunicat

Publicat: 04 02. 2025, 20:18
Actualizat: 04 02. 2025, 20:23

Obiectivul principal al studiului realizat de Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie l-a constituit identificarea şi evidenţierea beneficiilor asupra pacienţilor cu sindrom metabolic, prin consumul de apă minerală Borsec, ca o soluţie complementară, adjuvantă la mijloacele de vindecare existente. Iar concluziile studiului sunt remarcabile:

  • o tendinţă importantă de scădere a glicemiei, colesterolului total si LDL-colesterolului, la subiecţii care au ingerat 2 l/zi de apă carbogazoasă Borsec, timp de o lună. Este de aşteptat ca o perioadă mai lungă de ingestie să faciliteze semnificativ statistic tendinţa de normalizare a metabolismului lipidic şi a celui glucidic;
  • nivelul seric al acidului uric, ca marker al inflamaţiei, a fost de asemenea în scădere;
  • CO2 conţinut în apă este factorul care interferează primordial cu metabolismul lipoproteic, influentând astfel status-ul proinflamator din sindromul metabolic. De asemenea, studiile din literatura internaţională au arătat că CO2 din apa carbogazoasă creşte sensibilitatea la insulină. Acest efect pare direct proportional cu gradul de mineralizare a apei;
  • şi alti markeri ai inflamatiei au fost influentati, în sensul scăderii: la nivelul proteinei C-reactive, MCP-1, TNFbeta, interleukinei 6, toţi aceştia jucând rol important în inflamaţie şi în formarea plăcii de aterom;
  • prezenţa calciului şi a magneziului are şi ea un rol important în reglarea tensiunii arteriale şi a rezistenţei la insulină,
  • apa minerală natural carbogazoasă Borsec prezintă interes în scăderea riscului cardiovascular la pacienţii cu sindrom metabolic;
  • ingestia acestei ape de către subiecţi hipertensivi, diabetici, dislipidemici şi cu obezitate de tip abdominal duce la scăderea glucozei serice, cresterea sensibilităţii la insulină, scăderea nivelului seric de colesterol total şi LDL-colesterol;
  • efectul antiaterosclerotic şi antiinflamator este demonstrat de scăderea nivelului markerilor sindromului proinflamator.

Şi alte studii internaţionale recente (https://nutrition.bmj.com/content/early/2025/01/03/bmjnph-2024-001108) arată că dioxidul de carbon din apa carbogazoasă poate afecta metabolismul zahărului. Apa carbogazoasă Borsec este o apă minerală naturală, intens carbogazoasă natural, bicarbonatată, magneziană, hipotonă cu un continut în CO2 liber de minimum 2.500 mg/l.