ANTREC: Noile norme de clasificare a pensiunilor vor crea confuzii printre turişti

Sistemul de clasificare pe margarete ar trebui păstrat în cazul pensiunilor turistice şi agroturistice pentru că românii sunt familiarizaţi cu aceste simboluri, iar înlocuirea lui creează confuzii atât în rândul clienţilor, cât şi al proprietarilor, sunt de părere reprezentanţii ANTREC.

Urmărește
1985 afișări
Imaginea articolului ANTREC: Noile norme de clasificare a pensiunilor vor crea confuzii printre turişti

ANTREC: Noile norme de clasificare a pensiunilor vor crea confuzii printre turişti (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui ordin al Ministerului Comerţului şi Turismului, publicat pe 19 mai în Monitorul Oficial, a fost modificată încadrarea pensiunilor turistice, din pensiuni urbane, clasificate pe stele, şi pensiuni rurale, clasificate pe flori, în pensiuni turistice clasificate pe stele, indiferent de localizarea lor în mediu urban sau rural, dacă au o capacitate maximă de cazare de până la 20 de camere.

Pensiunile agroturistice de până la 8 camere vor fi clasificate pe flori.

"Diferenţierea realizată în urma noului ordin, respectiv pensiunile turistice clasificate pe stele şi cele agroturistice clasificate pe flori, va crea confuzie atât în rândul turiştilor cât şi în rândul proprietarilor de pensiuni", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) din România.

Potrivit Asociaţiei, pensiunile agroturistice ar trebui să aibă maxim şase camere, iar cele turistice maxim zece camere, capacitatea de 20 de camere, respectiv 60 de locuri de cazare pentru pensiunile turistice fiind mult prea mare pentru o structură de acest tip, care se doreşte o activitate de familie.

Reprezentanţii ANTREC susţin că noul act normativ prevede că autorizaţiile necesare pentru clasificarea unei pensiuni sunt aceleaşi atât pentru o pensiune cu două camere cât şi pentru una cu 20 de camere.

"De exemplu, pentru clasificarea unei pensiuni de trei camere este nevoie de obţinerea autorizaţiei privind prevenirea şi stingerea incendiilor, autorizaţie a cărei obţinere ajunge la costuri de zeci de milioane. În aceste condiţii, ANTREC România consideră că mulţi proprietari de pensiuni nu sunt încurajaţi în a legaliza mica lor afacere şi va «înflori» turismul la negru", se mai arată în comunicat.

Actul normativ, prin care sunt modificate normele de clasificare a unităţilor turistice de cazare, a fost publicat pe 19 mai în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici