- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.10.2018, 18:58)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antreprenor, despre programul „Investeşte în Tine”, prin care se acordă credite fără dobândă: Este o CATASTROFĂ care ar fi trebuit evitată sau abrogată
„Investeşte în Tine”, programul guvernamental prin care se acordă credite fără dobândă persoanelor active pentru anumite investiţii personale, este contestat de către reprezentanţii mediului de afaceri şi ai societăţii civile.
Urmărește
4606 afișări
Antreprenor: Programul prin care se acordă credite fără dobândă este o CATASTROFĂ care ar fi trebuit evitată sau abrogată
„(Programul «Investeşte în Tine» – n.red.) este o catastrofă care ar fi trebuit evitată de mult timp sau abrogată. Este o părere personală: astfel de programe în care fiecare ia nişte bani şi face ce vrea, fără să existe nişte priorităţi şi nişte direcţii clare, sunt bani irosiţi. Aşa cum vedem pe tot felul de chestiuni, inclusiv în oraşul Bucureşti, unde sunt plimbaţi pensionarii nu în România, ci în Grecia, pe banii publici”, a afirmat Dragoş Anastasiu, preşedintele Eurolines, grup cu activităţi în turism şi transporturi, şi preşedintele AHK România (Camera de Comerţ Româno-Germană), într-o conferinţă de presă organizată marţi de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Adela Jansen, HR Executive Director al BRD Groupe Societe Generale şi coordonatorul CDR, a completat că partea de birocraţie a acestui program ar trebui simplificată.
„Legat de Programul «Investeşte în Tine», temerea noastră cea mai mare este ca aceste împrumuturi să nu le ofere universităţilor sau celorlalte instituţii de învăţământ motiv pentru creşterea taxelor pentru studenţi, pentru că atunci nu şi-ar mai atinge scopul şi obiectivul. Dacă ar exista un set de criterii sau nişte indicatori cum să fie utilizaţi acei bani poate că ar fi o idee bună”, a spus Alin Grigore, preşedintele Uniunii Studenţilor din România, precum şi CEO şi fondator al Clubul Român pentru Volunturism.
Începând de luni, 15 octombrie, persoanele fizice de vârstă activă pot solicita credite fără dobândă, care sunt garantate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii - FNGCIMM SA-IFN. Pentru acest an, plafonul total al garanţiilor care pot fi emise de Fond este de 600 de milioane de lei.
Beneficiarii acestui program sunt persoanele fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, tineri între 16 şi 26 de ani, dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi persoanele cu vârste între 26 şi 55 de ani, dacă sunt în sistemul de învăţământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.
Valoarea creditului pentru tinerii între 16 şi 26 de ani este de maximum 40.000 de lei cu posibilitatea de a fi suplimentat cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului. Pentru persoanele între 26 şi 55 de ani valoarea creditului poate fi de până la 35.000 de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.
Începând din 15 octombrie, programul este operaţional prin intermediul CEC Bank, alte bănci fiind interesate să participe. Garantia oferită de FNGCIMM în numele şi contul statului este de 80% din valoarea creditului, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi orice alte costuri generate de participarea la program adiacente creditului.
Din sumele obţinute pot fi decontate cheltuieli pentru educaţie, cum ar fi plata cursurilor de specializare/ calificare/ pregătire profesională, taxele pentru studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.), la unităţi de învăţământ din România, şi se poate plăti pentru achiziţionarea cărţilor, rechizitelor şi revistelor de specialitate. În plus, sumele pot fi utilizate pentru taxele de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri din România, precum costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate.
Alte cheltuieli eligibile sunt cele pentru achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri, plata chiriilor, a utilităţilor, locurile de cazare în cămine şcolare sau studenţeşti. De asemenea, sunt eligibile plăţi precum taxe la grădinţă, creşă sau şcoală privată din România, abonamente culturale la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, costurile publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate, cheltuielile cu instrumente şi echipamente pentru prestaţiile culturale.
Tot prin „Investeşte în Tine” pot fi acoperite cheltuieli pentru sănătate, cum ar fi costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică. O altă parte a cheltuielilor eligibile prin program o constituie cele cu echipamentele sportive de uz personal si abonamentele la activităţi sportive (fitness, înot etc.).
De asemenea, creditul „Investeşte în Tine” poate fi utilizat şi pentru a finanţa o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe şi pentru modernizarea sau renovarea locuinţei.
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe