- Home
- Economic
- BRAŞOV, (23.01.2018, 20:26)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Antreprenorii din Braşov care au lansat afaceri prin programul România StartUp Nation se plâng de întârzieri la finanţare
Antreprenorii din Braşov, care şi-au deschis firme prin programul România StartUp Nation şi au solicitat un credit punte garantat de stat, pentru achiziţia de echipamente, aşteaptă, încă, răspuns de la Fondul Naţional de Garantare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
2317 afișări
Antreprenorii din Braşov care au lansat afaceri prin programul România StartUp Nation se plâng de întârzieri la finanţare
Întârzierea acordării creditului punte garantat de stat a fost una dintre principalele teme abordate de anteprenorii care au aplicat la programul StartUP Nation la o întâlnire organizată la Braşov la care au participat atât proprietarii de firme, cât şi reprezentanţi ai băncilor şi cei ai Agenţiei Regionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exporturilor Braşov (ARÎMMAIPE), care coordonează proiectul.
Cei mai mulţi dintre antreprenori spun că dosarele lor s-au blocat la Fondul Naţional de Garantare, iar unii dintre ei aşteaptă răspuns de săptămâni bune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
„Dosarul nostru s-a înţepenit la Fondul de Garantare, chiar dacă banca ne-a dat ok-ul, tot aşteaptăm un răspuns”, a declarat Lucian Gheorghe, unul dintre antreprenorii prezenţi la întâlnire.
Alţi antreprenori au adăugat că li s-au întors dosarele şi de şapte ori, pe motiv că documentele nu au fost scrise în programul potrivit.
„Din punctul meu de vedere, acum nu sunt bani la Fondul de Garantare sau Contragarantare şi atunci se găsesc tot felul de motive reale sau mai puţin reale ca să nu primim finanţarea”, a spus Oana Gîtlan, beneficiar StartUp Nation, care aşteaptă aprobare pentru finanţarea de 40.000 de euro de la stat.
Mugurel Istode, consilier la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM le-a explicat beneficiarilor cum funcţionează fluxul de acordare a finanţării.
„Când v-aţi prezentat la bancă aţi avut de completat formulare atât pentru bancă, cât şi pentru Fondul de Garantare, dar şi pentru Fondul de Contragarantare. De aici lipseşte Fondul Român de Contragarantare, care micşorează dobânda, de la 3,8%, la 3,4%, iar cei mai mulţi dintre dumneavoastră aţi optat, probabil, pentru micşorare de dobândă. De aici rezultă blocajul, care nu depinde nici de noi, nici de agenţie”, le-a transmis Mugurel Istodor antreprenorilor StratUp Nation din Braşov.
Acesta a adăugat că există 900 de dosare în lucru la Fondul de Garantare şi că o soluţie pentru ca fluxul de aprobări să fie îmbunătăţit ar fi ca beneficiarii să renunţe la contragarantarea creditelor punte şi să îşi asume o dobândă de 3,8%.
La rândul său, Florin Luca, directorul ARÎMMAIPE Braşov i-a sfătuit pe antreprenori să fie mai atenţi atunci când pregătesc dosarele pentru deconturi, care, de cele mai multe ori nu sunt organizate riguros, aşa cum cere legea, iar acest lucru poate să ducă la respingerea lor.
„În ultima perioadă în care s-au depus deconturi, am fost nevoiţi să le respingem. V-am rugat să fiţi atenţi la planurile de afaceri, ce aţi trecut în planuri de afaceri, trebuie trecut în planul de decont. Am ajuns să respingem dosare chiar şi pentru cei care au şi consultanţi. Aveţi tot sprijinul nostru, puteţi oricând să veniţi să ne puneţi întrebări, pentru că ne-aţi uşura munca. Uneori ne ia şi câte trei ore să punem un dosar în ordine. Este cel mai permisiv program de finanţare de până acum din România, iar regulile nu se schimbă în timpul jocului”, a declarat Florin Luca.
Întâlnirea cu beneficiarii Strat Up Nation din Braşov a fost organizată de deputatul Roxana Mînzatu, care este membru în Comisia pentru Afaceri Europene şi secretarul Comisiei pentru Industrii şi Servicii, în Parlamentul României.
„Voi aduna toate problemele cu care se confruntă beneficiarii acestui program pentru a face propuneri de modificare şi îmbunătăţire a legii pe viitor”, a declarat Roxana Mînzatu.
La eveniment au participat peste 60 de antreprenori acceptaţi în Programul România Start Up Nation. Dintre aceştia, doar trei primiseră finanţarea de la stat.
La Braşov, au fost aprobate 33 de proiecte, din care au intrat în plată 27, suma livrată către băncile partenere fiind 5 milioane de lei. În judeţ, majoritatea antreprenorilor au optat pentru deschiderea unor start-up-uri în domeniile IT şi producţie de soft. De altfel, au fost deschise firme şi pe partea de producţie, de produse de panficaţie şi patiserie, de producţie de peleţi.
Beneficiarii Start Up Nation primesc de la stat 200.000 de lei, cu condiţia să creeze două locuri de muncă pe care să le păstreze timp de trei ani.
La nivel naţional, în Programul România Start Up Nation au fost selectaţi 8.500 de antreprenori.
Citeşte şi: ANALIST: Leul se depreciază din cauza dezechilibrelor economice şi politice, euro poate urca la 4,7
Citeşte şi: Christine Lagarde, directorul FMI, observă că sunt prea mulţi oameni care nu resimt efectele creşterii economice
Citeşte şi: Ministrul Ionuţ Mişa, lămuriri cu privire la premierea inspectorilor fiscali: Fondul nu se constituie din amenzile aplicate contribuabililor
Citeşte şi: Formularul 600 | Mişa: Ne gândim să nu mai fie necesară depunerea Declaraţiei 600 şi plata să se facă pe bază de CNP
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:28
Sonda Parker de la NASA intră pe un teritoriu necunoscut în Ajunul Crăciunului
-
astăzi, 11:24
LIVE TEXT Marcel Ciolacu, desemnat de Iohannis pentru a forma Guvernul / Ilie Bolojan şi Ciprian Şerban, la şefia Senatului şi Camera Deputaţilor / Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale