Anul 2023, un an de succes pentru regenerabile în mai multe ţări europene

Anul trecut, regenerabilele au avut o contribuţie record la producţia de electricitate a mai multor ţări europene, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
112 afișări
Imaginea articolului Anul 2023, un an de succes pentru regenerabile în mai multe ţări europene

Anul 2023, un an de succes pentru regenerabile în mai multe ţări europene

În 2023, energiile regenerabile au generat 26% din electricitatea Polo­niei, în creştere de la 19,3% în anul anterior, relevă noi date citate de Notes from Poland. Totuşi, cărbune­le se află în continuare la baza producţiei de electricitate a ţării.

Datele Fraunhofer Society, o organizaţie germană de cercetare, arată că Polonia a generat în total 39,42 TWh din regenerabile anul trecut. Energia eoliană onshore a reprezentat cea mai importantă sursă, urmată de energia solară, biomasă şi hidroenergie.

Creşterea de 6,7% a cotei rege­nerabilelor în mixul energetic al Poloniei de anul trecut a fost cea mai mare înregistrată de când Fraunhofer Society a început colec­tarea datelor în 2015.

În Marea Britanie, utilizarea ga­zelor şi cărbunelui pentru electricita­te a atins cel mai scăzut nivel din 1957 anul trecut, scrie The Guardian.

Cantitatea de electricitate gene­rată de gaze şi cărbune a scăzut cu 20% în 2023, consumul de combus­tibili fosili situându-se la cel mai scăzut nivel din 1957. Declinul a venit pe fondul unei creşteri puternice a generării de energie regenerabilă dublată de importuri mai mari de electricitate din Franţa şi Norvegia şi unei tendinţe pe termen lung de cerere în scădere.

Centralele pe combustibili fosili au contribuit cu aproximativ o treime la producţia de electricitate, în timp ce regenerabilele au avut o contri­buţie record de 42% în 2023.

Sursele de energie regenerabilă au asigurat 61% din electricitatea Portugaliei în 2023, în creştere de la 49% cu un an în urmă, acestea atin­gând un nou record graţie perioa­delor de precipitaţii abundente, vânt puternic şi unor doze solide de lumină solară, notează Reuters.

Portugalia ţinteşte să genereze 85% din producţia anuală de elec­tricitate din surse regenerabile până în 2030, dar dispune deja de unul dintre cele mai ridicate procente din Europa.

Ţările europene contează din ce în ce mai mult pe energia regene­ra­bilă, mai ales după ce preţurile gazelor au atins maxime record după invada­rea Ucrainei de către Rusia, cel mai mare furnizor de gaze al Europei.

Şi în Germania, cea mai mare economie a Europei, energia rege­ne­rabilă a acoperit 51,6% din consumul brut de electricitate în 2023, trecând de pragul de 50% pentru întregul an pentru prima dată, conform Renewables Now.

Cota regenerabilelor în consu­mul brut a crescut cu 5% faţă de 2022. Producţia de energie regene­ra­bilă a fost cu 6% mai mare, cores­punzătoare unei cote de 52,6% din producţia totală brută de energie a ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici