- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.03.2023, 19:15)
- Ramona Cornea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anul 2023 va fi unul de încetinire pentru economia din România
Anul 2023 va fi unul de încetinire pentru economia din România, dar companiile nu opresc recrutarea sau creşterile salariale.
Urmărește
1065 afișări
Anul 2023 va fi unul de încetinire pentru economia României care a crescut cu 4,8% în 2022, dar companiile nu opresc recrutarea şi creşterea salariilor. Astfel, 9 din 10 companii plănuiesc să recruteze activ până la sfârşitul anului, iar 56% dintre angajatori spun că salariile vor creşte cu 5% - 15% anul acesta, conform unui raport realizat de compania de consultanţă în resurse umane Hays România, citat de Ziarul Financiar.
„Aşteptările pentru 2023 spun că va fi un an de încetinire, chiar şi pentru economiile în creştere activă, precum cea românească. În ciuda performanţei actuale a României în ceea ce priveşte ratele inflaţiei şi aşteptările de creştere economică, care este mai bună decât a unora dintre vecinii noştri din Europa Centrală, organizaţiile şi angajaţii nu ar trebui să fie distraşi de la nevoia potenţială viitoare de a ajusta strategiile şi aşteptările de recrutare. Cu toate acestea, anul începe cu un climat de afaceri destul de activ, cu 9 din 10 organizaţii chestionate plănuind să recruteze activ până la sfârşitul anului”, scrie Timur Makhmutov, managing director al Hays România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Circa 3% dintre angajatori au spus că vor creşte salariile cu 20% sau mai mult, 9% au spus că vor aplica o creştere cuprinsă între 15% şi 19,9%, 22% au spus că vor creşte salariile cu procente cuprinse între 10% şi 14,9%, circa 34% au menţionat creşteri cuprinse între 5% şi 9%, 10% cresc salariile cu 2,4% - 4,9%, iar 16% au spus că salariile angajaţilor lor vor rămâne neschimbate în 2023.
Doar pentru că piaţa muncii nu este la fel de activă ca în fazele de vârf din 2021 - începutul lui 2022, nu înseamnă că organizaţiile au încetat să recruteze. De fapt, peste jumătate dintre angajatori spun că au angajat mai mulţi oameni în 2022. Chiar dacă economia şi politica sunt incerte, piaţa muncii nu este de aşteptat să se prăbuşească în 2023. Dimpotrivă, raportul Hays România arată că, în 2023, 88% dintre companii plănuiesc să angajeze pentru poziţii pe termen lung, majoritatea dintre ele urmărind să-şi dezvolte afacerea.
Astfel, 88% dintre respondenţi au spus că recrutează pentru poziţii permanente, 14% au spus că recrutează liber-profesionişti, 12% că recrutează angajaţi în regim temporar, iar 7% au spus că nu recrutează.
Nivelul optim de transparenţă cu privire la modul în care sunt stabilite nivelurile de salarizare şi creşterile salariale continuă să fie un subiect de dezbatere. Mai mult de jumătate dintre angajaţi au raportat că organizaţia lor nu oferă o transparenţă consecventă, iar 45% dintre angajatori care au declarat că nu oferă structuri publice de grupare a salariilor sau criterii clare pentru creşterile salariale. Doar jumătate dintre organizaţiile care intenţionează să implementeze creşteri salariale din cauza inflaţiei au comunicat această decizie angajaţilor lor.
Deşi salariul contează, nu este principalul factor de atragere şi retenţie, există câteva beneficii speciale care pot consolida strategiile de atracţie şi reţinere. În acest an, angajaţii acordă o valoare mai mare beneficiilor precum modul de lucru flexibil şi zilele suplimentare de concediu, urmate de asigurări de sănătate sau de servicii medicale private.
„Aceste beneficii sunt mai bine cotate decât anul precedent, când pachetele medicale extinse şi asigurările de viaţă erau cele mai apreciate beneficii. Angajatorii sunt conştienţi de impactul pe care pachetul de beneficii îl poate avea asupra ratelor de atracţie şi retenţie”, scrie studiul Hays.
Subiectul permanent al nepotrivirii dintre aşteptările de remunerare a profesioniştilor şi capacitatea unei organizaţii de a le îndeplini va rămâne foarte relevant în 2023, deoarece inflaţia ridicată continuă să alimenteze aceste discuţii, crede Timur Makhmutov.
Piaţa muncii din România va continua să vină cu dificultăţi în recrutarea specialiştilor, însă acest lucru nu va împiedica atragerea de mari investitori pe piaţa locală, adaugă el.
„Istoria recentă sugerează că piaţa va continua să fie una unde va fi greu de recrutat cei mai căutaţi profesionişti, având în vedere că mai mult de jumătate dintre organizaţii au raportat acest lucru. Dar acest lucru nu îi va împiedica pe marii investitori să-şi înfiinţeze sau să-şi dezvolte hub-urile în România, ceea ce înseamnă că nuanţele vor continua să conteze - nu doar nivelul salarial, dar şi cultura, brandul de HR şi experienţa de recrutare vor fi factori decisivi pentru ca profesioniştii să se alăture sau să rămână într-o companie.”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului