AOAR cere reeşalonarea datoriei către FMI; pe o perioadă de 5-7 ani să fie plătită doar dobânda
„În acest timp resursele ce vor rezulta să fie folosite pentru investiţii, pentru modernizarea sistemului sanitar, al educaţiei. Să plătim practic 5-7 ani doar dobânzile aferente împrumutului, astfel efortul Guvernului pentru plata datoriei va fi mai redus”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele AOAR Constantin Boştină.
Reprezentanţii asociaţiei au menţionat că Fondul a făcut astfel de concesii în Europa şi au dat exemplul Greciei.
România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro, care se va încheia în martie.
Misiunea comună de evaluare FMI, CE şi Banca Mondială a încheiat marţi cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care s-a analizat îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi au fost negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, dumincă seară, că noul acord al României cu organismele internaţionale va fi adoptat în martie şi va intra în vigoare în aprilie. El a precizat că noul acord cu FMI, BM şi CE va fi de cinci milarde de euro, 3,6 miliarde urmând să provină de la Fond, iar 1,4 miliarde de la Comisia Europeană. Acesta va fi încheiat pe doi ani şi nu va implica finanţare, fiind de tip preventiv.