AOAR: Codul Fiscal va "înviora" mediul de afaceri, dar lipseşte consolidarea fiscală a grupurilor

Modificarea Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală va "înviora" mediul de afaceri, a declarat preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, care însă acuză lipsa prevederilor privind consolidarea fiscală pentru grupurile româneşti.

Urmărește
321 afișări
Imaginea articolului AOAR: Codul Fiscal va "înviora" mediul de afaceri, dar lipseşte consolidarea fiscală a grupurilor

Preşedintele AOAR (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Din punct de vedere al mediului de afaceri, noul Cod Fiscal şi cel de procedură fiscală este un mare progres. Prin aceste reduceri de taxe sperăm să vedem înviorări în mediul de afaceri. La vremea respectivă, AOAR a avut o poziţie fermă pentru reducerea CAS-ului şi am fost acuzaţi de riscul de sustenabilitate. Sperăm că în această direcţie se duc toate îmbunătăţirile din Codul Fiscal şi cel de procedură fiscală", a spus Pogonaru.

El a afirmat că unele dintre propunerile AOAR nu au fost luate în considerare la elaborarea celor două coduri.

"Am fost ascultaţi, e adevărat că nu foarte multe lucruri dintre cele pe care le-am susţinut nu au fost luate în vedere. Mă doare că nu avem în noul Cod Fiscal consolidarea fiscală pentru grupurile româneşti. Ăsta era semnalul care era în concordanţă şi cu noul model de creştere pentru perioada următoare, care ajuta capitalul românesc să nu mai fugă şi să avem investiţii venind către România", a completat Pogonaru.

AOAR susţine asigurarea cadrului politic de dezvoltare, pentru realizarea unui "Pact pentru Dezvoltarea Economică a României" în perioada 2016-2020, susţine Pogonaru.

"Nu suntem idealişti. Până să ajungem la un pact economic general, trebuie să ajungem la un pact economic pe sectoare. Vedem o schimbare a modelului economic, dintr-un model bazat pe capital străin, într-un model endogen, prin creşterea spiritului antreprenorial, prin accentul pus pe întreprinderile româneşti, printr-o politică adecvată de ajutor de stat, care să susţină refacerea lanţurilor de creare a valorii la nivelul economiei româneşti", a subliniat acesta.

Florin Pogonaru este de părere că mediul de afaceri românesc ar avea nevoie de mai mulţi antreprenori autohtoni, însă aceştia nu sunt susţinuţi.

"În această perioadă s-au creat şi câţiva jucători mari români, dar ar trebui să o trec la lipsuri, pentru că s-au creat mult prea puţini. România este, în mod cert, ţara din Europa Centrală şi de Est în care capitalul local este cel mai puţin prezent. Capitalul local nu a avut niciodată politici de sprijinire a activităţii sale. Capitalul local a fost împins în jocul populismului, fiind de cele mai multe ori vinovatul de serviciu. Trebuie să trecem la o mentalitate pro-business, să înţelegem că bunăstarea generală depinde inclusiv de existenţa spiritului anteprenorial la români", a mai spus Pogonaru.

El este de părere că investiţiile străine în România nu vor mai avea susţinere din partea populaţiei, deoarece nivelul de trai al românilor nu creşte, în ciuda avansului economiei.

"Se constată o schimbare a modelului de creştere în România. Dacă până acum, modelul de creştere al economiei româneşti, s-a bazat pe atragerea de capital străin, ceea ce în mod cert este un lucru foarte bun, şi pe exporturi, este clar că pentru perioadele următoare acest model nu va mai adăuga valoare suficientă şi nu va mai asigura sprijinul populaţiei. Atât timp cât avem modele de dezvoltare bazate pe buncăre economice, unde vin input-uri din afară, sunt prelucrate pe bază de forţă de muncă ieftină şi transformate în output-uri care pleacă afară, avem o economie care nu difuzează bunăstare, care generează creştere, cifre record de export, dar pe orizontală şi nu duce la creşterea nivelului de trai. Un astfel de model nu va putea continua pentru prea multă vreme. Avem o problemă la nivelul forţei de muncă. Trecem de la modelul de forţă de muncă ieftină, supra-abundentă şi calificată la un model de forţă de muncă necalificată şi care va fi din ce în ce mai nemulţumită în găsirea de locuri de muncă în străinătate", a concluzionat Pogonaru.

Camera Deputaţilor a aprobat miercuri Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, cu 306 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere. Cea mai importantă prevedere vizează reducerea TVA la 19%, de la 1 ianuarie 2016, faţă de 24% în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici