AOAR nu susţine un nou acord cu FMI şi propune un fond strategic de investiţii de 5-7 mld. euro

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) nu susţine contractarea unui nou împrumut de la FMI şi în schimb propune constituirea unui fond strategic de investiţii în valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzacţionabile pe Bursa de Valori Bucureşti.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului AOAR nu susţine un nou acord cu FMI şi propune un fond strategic de investiţii de 5-7 mld. euro

AOAR nu susţine un nou acord cu FMI şi propune un fond strategic de investiţii de 5-7 mld. euro (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Apreciem că, alături de reducerea drastică a cheltuielilor bugetare, este de maximă importanţă adoptarea de către Guvern sau Parlament a unor măsuri hotărâte şi curajoase care să restabilească încrederea investitorilor, a consumatorilor şi a societăţii în ansamblul ei", se arată într-un comunicat al AOAR.

În acest sens, AOAR a elaborat un set de propuneri, care potrivit oamenilor de afaceri au la bază experienţa ţărilor membre UE, precum şi realităţile economiei româneşti.

Constituirea fondului strategic de investiţii, cu o valoare de 5-7 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat, tranzacţionabile pe Bursa de Valori Bucureşti, este una dintre aceste propuneri.

"Titlurile de stat vor fi bonificate cu o dobândă atractivă, ce va permite, prin plăţile anuale, o remunerare stimulativă pentru populaţie. Operaţiunea va creşte gradul de încredere al populaţiei, va stimula consumul şi va asigura resursele financiare necesare finanţării unor proiecte de importanţă naţională sau regională. Depozitele populaţiei se ridică la circa 15 miliarde de euro", se menţionează în comunicat.

AOAR precizează că măsura a fost utilizată în România interbelică şi în anul 2008 în Franţa.

Totodată, oamenii de afaceri solicită Guvernului asumarea publică şi transparentă a unui program ferm de plată către mediul privat a tuturor datoriilor administraţiilor publice locale şi centrale.

În acest sens, AOAR propune modificarea Codului de Procedură Fiscală şi introducerea obligatorie a calculării şi plăţii necondiţionate de dobândă penalizatoare pentru plata cu întârziere de către autorităţile de stat a datoriilor către companiile private.

O altă propunere vizează iniţierea şi aprobarea de urgenţă în Parlament a unei legi care să modifice actualele prevederi privind funcţionarea BNR, extinzând atribuţiile acesteia şi în domeniul asigurării dezvoltării economice a României şi, de asemenea, împuternicirea băncii centrale de a calcula Rezervele Minime Obligatorii impuse bancilor comerciale în funcţie de structura portofoliului creditelor acordate de acestea.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri se declară împotriva unui nou acord cu instituţiile financiare internaţionale, susţinând doar împrumuturi comerciale pentru investiţii.

"Nu susţinem contractarea unui nou împrumut de la FMI/CE/BM de tip stand by; la limită, se poate accepta un acord de împrumut de tip «preventiv». În acest caz, susţinem realizarea de împrumuturi comerciale la finanţatorii instituţionali (BEI, BERD, BM s.a.), sumele împrumutate urmând a fi utilizate exclusiv pentru realizarea unor proiecte naţionale, bine pregătite şi corect dimensionate financiar şi tehnologic", afirmă sursa citată.

AOAR atrage atenţia şi asupra necesităţii echilibrării bugetelor tuturor regiunilor administrative, după modelul german şi totodată solicită publicarea de către Guvern, până la sfârşitul anului, a lucrărilor de interes naţional sau regional care ar urma să fie realizate în parteneriat public privat.

Menţinerea cotei unice, punerea în discuţie publică şi fixarea unui cadru stabil pentru o perioada de minim trei ani, precum şi flexibilizarea pieţei forţei de muncă sunt alte deziderate ale Asociaţiei.

"Codul Muncii trebuie să permită crearea unei diversităţi de locuri de muncă, în corelare cu noua structură economică a României. Protecţia socială trebuie asigurată celor care acceptă să ocupe locurile de muncă disponibile, în sectoarele deficitare, pentru perioadele impuse de natura activităţii şi a celor care participă activ la procesul de recalificare profesională", se mai arată în comunicat.

În afara acestor propuneri, AOAR susţine necesitatea adoptării cât mai urgente a legii pensiilor şi celei privind salarizarea unitară din sectorul bugetar, ca premise ale sustenabilităţii sistemului de pensii şi a creşterii eficienţei sectorului public, inclusiv prin reducerea birocraţiei cu un minim de 25%.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Parlament, că în 2011 România va semna un nou acord cu FMI, precizând că, deşi statul român vrea, nimeni nu îl împrumută acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

România are un acord în derulare cu FMI, UE, Banca Mondială şi BERD în valoare de 20 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici