- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AOAR: Privatizarea nu trebuie impusă de cineva; există riscul vânzării de firme profitabile
Privatizarea firmelor de stat trebuie realizată doar dacă România o consideră necesară, nu pentru că i se impune de către cineva, susţin reprezentanţii oamenilor de afaceri, care spun că există riscul să nu fie vândute doar firmele cu probleme, ci şi unele profitabile, precum Romgaz sau CEC Bank.
"A face privatizări nu pentru că este necesar, ci pentru că ni se impune este nociv. Nu credem că se vor vinde doar firmele cu probleme. Nu vrem să ne trezim că se va vinde Romgaz sau CEC", a declarat, marți, într-o conferință de presă, preşedintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.
El a arătat că, pentru a deveni profitabile, firmele de stat trebuie să fie conduse pe baza unor criterii de performanță.
"Întreprinderile de stat trebuie conduse pe bază de performanță, nu pe preferințe politice. Vrem să ştim cum şi-au îndeplinit criteriile de performanță managementul companiilor, să vedem cum se schimbă oamenii din conducerea acestor firme. Poți să aduci şi mama FMI-ului, dacă nu pui la conducere oameni după performanță, pe aceste companii nu le salvează niciun FMI", a spus Pogonaru.
Preşedintele AOAR a făcut aceste comentarii în contextul în care premierul Emil Boc a anunțat, luni, la finalul negocierilor cu FMI, că firmele de stat cu pierderi vor fi clasificate, până la sfârşitul lunii iulie, în trei categorii, respectiv unităţi care îşi vor continua activitatea după ce vor fi restructurate, care vor fi privatizate sau care vor fi lichidate.
Pentru companiile de stat va fi introdusă obligaţia efectuării periodice a unui audit extern, iar atribuţiile de verificare a managementului acestor companii vor fi transferate de la ministerele de resort către Ministerul Finanţelor.
"Înfiinţarea celor două companii energetice rămâne un obiectiv important al Guvernului", a adăugat premierul.
Surse apropiate negocierilor au declarat, în urmă cu două săptămâni, agenţiei MEDIAFAX, că FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar.
Preşedintele Traian Băsescu i-a primit, sâmbătă, la Cotroceni, pe membrii delegaţiei FMI, CE şi BM, cărora le-a spus că dacă noile companii energetice vor fi blocate mult timp în justiţie, este mai bine să fie luate decizii administrative decât să se aştepte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO