AOAR propune măsuri pentru reducerea impactului crizei mondiale

Asociaţia Oamenilor de Afaceri (AOAR) propune autorităţilor reducerea TVA la 5% pentru prima locuinţă achiziţionată, creşterea cu minim 100% a volumului de lucrări în infrastructura rutieră, asigurarea financiară şi plăţii stimulative a forţei de muncă, pentru reducerea impactului crizei economice.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului AOAR propune măsuri pentru reducerea impactului crizei mondiale

AOAR propune măsuri pentru reducerea impactului crizei mondiale (Imagine: Mediafax Foto)

Oamenii de afaceri doresc elaborarea unui plan de urgenţă care ar trebui aprobat de Parlament în luna octombrie, după modelul planurilor din Statele Unite ale Americii, Germania şi Franţa, pentru a reduce efectele produse de criza financiară internaţională, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de AOAR Parlamentului şi Guvernului.

"România, confruntată cu perspectiva încetinirii economice, în primul rând a producţiei industriale, este obligată să adopte măsuri care să ducă la reducerea impactului nefavorabil generat de situaţia economică mondială", se spune în scrisoare.

Reprezentanţii mediului de afaceri au arătat că autorităţile din statele europene, dar şi din SUA au adoptat măsuri de susţinere a afacerilor. Spre exemplu, în SUA au fost alocate 24 de miliarde de dolari pentru industria auto, în Franţa băncile vor credita cu 20 de miliarde de dolari mediul de afaceri, iar preşedenţia statului francez analizează modalităţile de constituire a unui fond suveran de investiţii.

Ca atare, AOAR propune autorităţilor ca planul de urgenţă să includă, de asemenea, majorarea creditului fiscal pentru persoanele care economisesc pentru achiziţionarea primei locuinţe, la minim 2.000 de euro pe an, crearea fondului de contragarantare a fondurilor de garantare pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), precum şi finanţarea dintr-un fond de urgenţă de minim 100 milioane de euro a proiectelor asumate de Ministerul pentru IMM şi Profesii Liberale.

Totodată, afaceriştii doresc creşterea, la nivelul Uniunii Europene, a subvenţiilor acordate în agricultură şi a stocurilor din rezerva naţională pentru produse strategice, precum grâu, orz, porumb, soia şi floarea soarelui, stimularea consistentă a investiţiior din industria alimentară pentru producerea de energie din resurse regenerabile şi măsuri de eficienţă energetică.

De asemenea, ei consideră necesară impozitarea forfetară a IMM-urilor, cu impozit zero pentru afaceri de până la 200.000 de euro pe an şi adopatarea unor măsuri de stimulare consistentă a revenirii unui număr semnificativ de persoane pe piaţa muncii, se mai arată în scrisoarea trimisă Parlamentului şi Guvernului.

AOAR mai solicită autorităţilor să fie publicat bugetul pentru anul 2009 şi cel previzional pentru perioada 2010-2013, şi să reducă cheltuielile de funcţionare ale autorităţilor centrale şi locale cu minim 10% anual, concomitent cu informatizarea agresivă a activităţii administraţiei publice şi externalizarea activităţii informatice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici