- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.03.2019, 12:02)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apa minerală s-ar putea scumpi. Producătorii din domeniu: Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale încalcă indirect dreptul la proprietate
Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale aduce schimbări importante, care vor afecta nu numai producătorii din industrie, ci, mai ales, consumatorii, prin scumpirea apei la raft, arată un comunicat al Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei.
Urmărește
719 afișări
Apa minerală s-ar putea scumpi. Producătorii din Industria Apei: Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale încalcă indirect dreptul la proprietate
Proiectul de lege trebuia dezbătut împreună cu asociaţiile şi companiile din domeniu, însă Preşedintele APRIA (Asociaţia Producătorilor din Industria Apei) spune că nu au fost convocaţi la o astfel de dezbatere. Noul proiect de lege fost pus în dezbatere publică pe data de 20.02.2019 şi a fost scos la numai şase zile distanţă şi republicat pe data de 04.03.2019 cu modificări.
"Noi am trimis propunerile APRIA cu privire la proiectul Legii resurselor hidrominerale, publicat pe site-ul Ministerului Economiei la data de 20.02.2019, dar nu am primit deocamdată un răspuns", a declarat preşedintele APRIA, George Ristea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Redevenţa va reprezenta 6% din preţul unei sticle de apă de masă sau izvor la 2 litri.
"Noul proiect de lege al resurselor hidrominerale va scumpi apa la raft, iar asta este una dintre schimbările care vor afecta industria şi, implicit, consumatorul. Având în vedere că suntem o asociaţie care se implică activ în economie, vrem să fim consultaţi şi venim în întâmpinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte, căci cei care au cel mai mult de pierdut sunt cetăţenii României şi nu putem sta cu ochii închişi", a declarat în continuare preşedintele APRIA, George Ristea.
Pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabileşte o redevenţă de 4,0 Euro/m3.
"Se constată ca nu vor mai fi diferenţe între categoriile de apă, iar pentru populaţia României cu venituri mici va fi restricţionat accesul la o apă potabilă de calitate la un preţ mic", a explicat George Ristea.
Statul naţionalizează terenul din jurul surselor de apă, deşi apa din izvoarele naturale este a statului
Noul proiect de lege prevede că toate sursele de apă vor intra în proprietatea statului încălcând indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de "naţionalizare". Practic, statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, obligând proprietarul – adică societatea comercială care exploatează izvorul de apă – să ofere statului drum de acces pe terenul societăţii comerciale.
"Folosirea sursei şi îmbutelierea apei se fac oricum cu acordul statului, nicio sursă nu poate fi exploatată fără acord în prealabil. Faptul că noul proiect de lege prevede că terenul va intra în proprietatea statului ne face să ne punem semne de întrebare la dreptul de exploatare. Este o încălcare indirectă a dreptului la proprietate", a mai spus preşedintele APRIA.
Instabilitatea economică determină numeroase schimbări legislative, prin care Guvernul strânge bani la buget direct din buzunarele consumatorilor, de data aceasta prin Ministerul de Resort. Asociaţia Producătorilor din Industria Apei (APRIA) a solicitat consultarea acesteia în definitivarea proiectului de lege, dorind să ajungă la un acord comun care să nu dezavantajeze cetăţenii României.
Ministerul economiei a pus în dezbatere publică proiectul legii resurselor hidrominerale, care reglementează activităţile de prospecţiune, exploatare, protecţie şi valorificare a apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, precum şi apele minerale medicinale şi gazele necombustibile.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe