APDRP nu mai acceptă scrisori de confort emise de IFN-uri pentru cofinanţarea proiectelor europene

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a decis să nu mai accepte scrisorile de confort emise de instituţiile financiare nebancare la cofinanţarea proiectelor de accesare a fondurilor europene, întrucât aceste firme nu prezintă suficientă încredere în analizarea clienţilor.

Urmărește
36 afișări

"În ultima vreme, APDRP s-a confruntat cu o mare problemă în ceea ce priveşte scrisorile de confort emise de către IFN-uri, în sensul că acestea erau obţinute foarte uşor de către solicitanţi, fără o verificare reală a bonităţii solicitanţilor, ceea ce se reflectă într-o scădere a ratei de absorbţie a fondurilor europene. Având în vedere cele mai sus menționate, a fost necesară luarea deciziei ca, începând cu sesiunile lansate în anul acesta, scrisorile de confort emise de către IFN-uri să nu mai fie acceptate la depunerea cererii de finanţare", potrivit unei scrisori semnate de directorul general al APDRP, Mihail Gavril Vădan.

Prin scrisoare de confort, un creditor îşi exprimă intenţia de a pune la dispoziţia companiei fondurile necesare susţinerii proiectului, cu condiţia, în acest caz, acceptării acestuia de catre autoritatea de management responsabilă cu gestionarea finanţărilor europene. Începând cu luna februarie a acestui an, prezentarea scrisorii de confort la depunerea proiectelor pentru cofinanţare din fonduri UE este obligatorie în cazul în care cofinanţarea privată a cheltuielilor eligibile se ridică la minim 100.000 euro.

"IFN-urile nu mai pot finanța fondurile europene pentru sectorul agricol în baza unei hotărâri luate la nivelul Ministerului Agriculturii, pentru că instituţia consideră că IFN-urile nu prezintă suficientă garanţie în analizarea clienţilor. Decizia lor este abuzivă. Acesta este un aspect ce ţine de competența BNR. Am transmis o scrisoare Ministerului Agriculturii, dar încă nu am primit răspuns", a declarat Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România.

Ea a adăugat că decizia de a nu accepta scrisori de confort emise de catre IFN-uri, justificată prin motivaţia că acestea erau obţinute foarte uşor de către solicitanţi, fără o verificare reală a bonităţii solicitanţilor, este una publică, prezentată în Ghidul Solicitantului publicat pe site-ul APDPR.

Ahciarliu consideră că o asemenea decizie contravine principiilor unei piețe libere, legii concurenţei şi nu respectă Legea 93/2009, care stabileşte autorizarea, monitorizarea şi supravegherea IFN-urilor de către BNR.

"Dincolo de acest aspect strict legal, decizia va induce o scădere a ratei absorbţiei fondurilor europene, contrar celor menţionate în scrisoare deoarece acest domeniu al economiei a fost mereu mai atractiv pentru societăţile de leasing financiar decât pentru băncile comerciale, el reprezentând 8% din totalul finanțărilor diverselor sectoare ale economiei româneşti de către societățile de leasing", a mai spus secretarul general al ALB.

ALB reprezintă, conform statisticilor proprii şi BNR, 91% din piaţa de leasing financiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici