- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.07.2022, 07:36)
- Mircea Nica , Răzvan Botea , Ramona Cornea , Claudia Medrega , Mara Rolea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apetitul românilor pentru creditele de consum şi imobiliare s-a temperat
Sistemul bancar este bine capitalizat, cu un nivel scăzut de credite neperformante, mai matur şi mai responsabil, şi intră în această nouă criză dintr-o poziţie solidă, chiar dacă creditarea încetineşte, în urma creşterii dobânzilor, după explozia inflaţiei.
Urmărește
2969 afișări
Apetitul românilor pentru creditele de consum şi imobiliare s-a temperat
Aceasta a fost una dintre concluziile bancherilor prezenţi la ZF Bankers Summit, ziua 1.
„Situaţia sistemului bancar din România este foarte bună. Vorbim de un sistem bancar cu lichidităţi disponibile într-o foarte mare măsură, cu solvabilitate peste media UE. Sistemul bancar joacă în continuare un rol foarte activ în economia reală alături de ceea ce înseamnă politici guvernamentale şi politica monetară a BNR tocmai pentru că înţelegem contextul în care ne aflăm, evident că vrem să sprijinim şi suntem parte a soluţiilor pentru a crea un climat stabil“, susţine Bogdan Neacşu, preşedintele ARB şi preşedinte al CEC Bank. Creditele s-au scumpit odată cu creşterea inflaţiei şi există aşteptarea ca dobânzile să continue să crească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
În ultimii ani, băncile au fost mult mai precaute privind activitatea de creditare, rata NPL fiind mică, iar deocamdată nu ne confruntăm cu un default accelerat, a explicat şeful ARB. Iar în perspectivă prudenţa ar trebui să caracterizeze atât băncile, cât şi clienţii.
La nivel internaţional există discuţii despre recesiune şi chiar stagflaţie, dar unii bancherii speră totuşi la un scenariu de tip soft landing.
Deşi părerile bancherilor sunt nuanaţate în ceea ce priveşte efectele pe care le resimt instituţiile de credit pe care le conduc, contextul actual aşază câteva idei care rămân valabile pentru perioada următoare.
Apetitul pentru creditele din zona de retail încetineşte, creşterea dobânzilor creând un impact negativ, în timp ce se observă o lichiditate mai strânsă la lei, în mod voit pentru a tempera inflaţia.
Pe segmentul corporate, în prima parte a anului finanţarea companiilor a mers foarte bine, dar pentru a doua parte a anului bancherii se aşteaptă la o încetinire.
Legat de nivelul la care ar putea urca dobânzile, nimeni nu este încă pregătit să facă previziuni, având în vedere incertitudinile din prezent.
Cert este că ROBOR urcă şi încă nu se ştie când va începe să crească şi cursul de schimb leu/euro, care a fost ţinut până acum stabil de BNR.
Pe partea de economisire, instituţiile de credit au început în cele din urmă să crească şi dobânzile la depozite pe fondul inflaţiei.
Şi multe speranţe, inclusiv ale bancherilor, au început să fie legate de finanţările legate de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Digitalizarea proceselor bancare rămâne o normalitate, dar zona corporate rămâne în urma retailului.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace