- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apicultorii primesc fonduri UE doar dacă sunt organizaţi în asociaţii
Apicultorii vor putea obţine din acest an finanţare din fonduri UE, prin Programul Naţional Apicol, pentru acţiuni precum achiziţia de familii de albine, dacă sunt organizaţi în forme asociative şi deţin un atestat care să confirme că au o pregătire profesională în domeniu.
Apicultorii primesc fonduri UE doar dacă sunt organizaţi în asociaţii (Imagine: Mediafax Foto)
Programului Naţional Apicol este finanţat în proporţie de până la 50% din fonduri UE.
"Beneficiarii Programului sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizaţi în asociaţii de crescători de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producători, constituite conform legislaţiei în vigoare", se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern, postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Fondurile UE sunt disponibile pentru finanţarea tratamentului de combatere a varoozei (o boală a albinelor - n.r.), inclusiv prin metode ecologice, şi pentru refacerea şeptelului apicol, prin achiziţia de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine.
Activităţile finanţate prin Programul Naţional Apicol trebuie să fie diferite de cele prevăzute deja în programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care sunt sprijinite, de exemplu, investiţiile în stupine sau cercetarea în domeniu.
Pentru a obţine fonduri, apicultorii trebuie să fie neapărat membri ai unei forme asociative de profil şi să aibă pregătire în domeniul apiculturii, confirmată prin atestat, certificat sau diplomă.
Sprijinul financiar este acordat pe baza unei cereri, depuse de apicultor prin intermeidul formei asociative din care face parte.
"Beneficiarii programului, aşa cum sunt definiţi în prezentul ordin, solicită anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative din care fac parte, legal constituită conform legislaţiei în vigoare şi depun la sediul documente justificative", se mai arată în proiect.
Printre aceste documente se numără o cerere, pe baza căreia solicită ajutorul financiar cuvenit şi în care se menţionează acordul pentru derularea finanţării prin intermediul formei asociative şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că nu a mai solicitat ajutor financiar prin intermediul altei forme asociative.
Pentru acţiunile relizate în anul 2008, termenul limită de depunere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a cererii şi a documentelor care o însoţesc este de 1 august.
Pentru anul 2008, valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este de 6,7 milioane lei, la care se adaugă o finanţare egală de la UE.
Fondurile UE alocate anual pentru finanţarea Programului Naţional Apicol derulat în perioada 2008-2010 sunt de circa două milioane de euro anual, la care se adaugă alte două milioane de euro de la bugetul de stat.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la finele anului trecut producţia totală de miere din România a fost de 19.000 tone, dintre care 10.500 de tone au fost exportate. Consumuil mediu de miere pe cap de locuitor este de 0,5 kilograme anual.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului