- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.12.2015, 12:35)
- Roxana Preda
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aplicarea Legii falimentului personal S-A AMÂNAT până în decembrie 2016. Iniţiatorul legii falimentului personal: Amânarea aplicării legii este o greşeală
Amânarea cu un an a aplicării Legii insolvenţei persoanelor fizice este o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare, susţine deputatul PSD Ana Birchall, iniţiator al proiectului, cometând astfel decizia Cabinetului Cioloş.
Urmărește
2849 afișări
Aplicarea Legii falimentului personal S-A AMâNAT până în decembrie 2016
Deputatul PSD Ana Birchall a mai adăugat că motivul amânării intrării în vigoare a legii- întârzierea elaborării normelor de aplicare-este unul nefundamentat. "Pentru mine este de neînţeles de ce instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice nu au dus la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege, iar debitorii persoane fizice să poată beneficia de toate beneficiile pe care le-am prevăzut la redactarea proiectului de lege. Am făcut mai multe interpelări la Guvern şi la instituţiile abilitate pentru a preîntâmpina acest deznodământ, dar fără rezultat", a declarat Birchall, potrivit unui comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
-
Kelemen Hunor exclude posibilitatea unui guvern minoritar: „Nu e loc pentru orgolii sau demonstraţii de forţă”
Instituţiile abilitate au avut la dispoziţie şase luni de zile pentru elaborarea normelor metodologice, care pot fi redactate în câteva zile dacă există reală voinţă la nivel instituţional, mai susţine deputatul.
"Cei care au decis amânarea proiectului sunt direct răspunzători în faţa românilor care aşteptau ca acest act normativ să le permită ieşirea din necazul finanicar în care au intrat, fără voia lor. Legea insolvenţei persoanelor fizice, proiect pe care l-am iniţiat în 2014 şi care a fost adoptat în Parlament pe 20 mai a.c., ulterior promulgat de preşedinte pe 18 iunie, oferă pentru prima dată românilor, debitori de bună-credinţă aflaţi într-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejaţi de riscul de a rămâne pe drumuri, de a-şi pierde bunurile agonisite de o viaţă sau să continuie să fie urmăriţi financiar pentru diferenţa rezultată din valoarea iniţială a imobilului şi preţul obţinut după executarea silită", a mai spus Ana Birchall.
Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice, astfel încât aceasta ar urma să fie aplicată abia din decembrie 2016.
Legea privind procedura insolvenţei persoanelor fizice prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani.
Dan Suciu a subliniat că, deşi "nu a dorit să amâne aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit" să recurgă la această soluţie din cauza faptului că etapele procedurale pentru punerea în practică a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata. "S-a ajuns în această situaţie deoarece niciunul dintre paşii prevăzuţi de lege nu a fost parcurs. (...) Erau termene foarte clare legate de aceşti paşi", a declarat Suciu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că, la nivelul Executivului, a fost stabilit un plan de acţiune, pentru perioada următoare, astfel încât toţi aceşti paşi să fie făcuţi, una dintre etape referindu-se la constituirea comisiilor de insolvenţă, la nivel central, şi stabilirea onorariilor pentru administratorii judiciari ai datornicilor.
Prin măsura aprobată de guvern, se asigură timpul necesar pentru procesul de consultare publică asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de către Guvern, se precizează şi într-un comunicat de presă.
De asemenea, se prelungeşte perioada în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului are sarcina să înfiinţeze cele 42 de Comisii de insolvenţă la nivel teritorial şi Comisia de insolvenţă la nivel central, cu scopul de a avea un sistem naţional care să asigure corectitudinea şi transparenţa în materia insolvenţei persoanei fizice. ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolvenţă şi va face demersurile pentru dotarea spaţiilor în care vor funcţiona Comisiile de insolvenţă.
Până la jumătatea lunii ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al măsurilor necesare pentru pregătirea implementării acestei legi, care să conţină etapele, termenele de realizare şi responsabilii. De asemenea, ANPC are sarcina să prezinte Guvernului raportări trimestriale privind realizarea acestui plan de măsuri menit să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.
Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvenţă pe bază de plan de rambursare şi a procedurii simplicate de insolvenţă, în condiţiile inexistenţei, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare.
Potrivit legii, cei care îşi declară falimentul personal sunt protejaţi astfel de executarea silită. Toate cheltuielile datornicului vor fi însă verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, dar şi de cei care au ajuns în insolvenţă în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziţii costisitoare nu pot beneficia de prevederile acestei legi.
Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 18 iunie 2015 şi urma să intre în vigoare la finalul anului, însă normele de aplicare a actului normativ nu au fost adoptate încă. De asemenea, CSM a cerut o amânare pe motiv că nu există suficient personal care să analizeze dosarele celor care solicită declararea falimentului personal.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe