Aplicarea Solvency II înseamnă cheltuieli de câteva zeci de milioane euro pentru asigurătorii români

Aplicarea setului european de directive Solvency II va necesita cheltuieli pentru îmbunătăţirea sistemelor IT şi adaptarea acestora la prevederile strandardelor internaţionale de contabilitate, efortul investiţional ridicându-se la câteva zeci de milioane de euro pentru asigurătorii români.

Urmărește
16 afișări

"În afară de aceşti bani, introducerea Solvency II va avea ca efect, mai ales pe segmentul asigurărilor generale, în speţă pe clasa riscurilor catastrofale, creşterea capitalului social al companiilor care activează în acest domeniu", a declarant, joi, preşedintele UNSAR, Cristian Constantinescu.

Aplicabil de la 1 ianuarie 2013, Solvency II reprezintă un set de directive europene care va modifica fundamental mai multe aspecte ale legislaţiei europene din domeniul asigurărilor în privinţa solvabilităţii.

Întrebat la cât s-ar ridica necesarul pentru infuziile de capital, Constantinescu a evitat să avanseze o cifră, afirmând că suma va fi diferită de la asigurător la asigurător şi de forma finală a prevederilor Solvency II.

La rândul ei, Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a spus că Solvency II se va aplica societăţilor care înregistrează venituri din prime subscrise de peste cinci milioane de euro.

"La nivelul anului 2009, un număr de 26 din cei 40 de asigurători autorizaţi au înregistrat prime subscrise peste acest prag. În baza rezultatelor studiilor cantitative efectuate până în prezent, asigurătorii români nu vor avea dificultăţi în susţinerea financiară a cerinţelor Solvency II", a spus Toncescu.

Pentru evaluarea impactului pe care noul regim de solvabilitate ar putea să îl producă asupra industriei europene de asigurări, Comisia Europeană a solicitat autorităţii europene pentru asigurări şi pensii ocupaţionale (EIOPA) să deruleze, cu începere din 2005, o serie de studii cantitative de impact, denumite QIS.

Aceste studii reprezintă simulări derulate de asigurătorii de pe pieţele europene, pe baza de voluntariat, în scopul evaluării impactului pe care Solvency II îl va avea asupra resurselor lor financiare.

Cea mai importantă caracteristică a Solvency II este aceea că cerinţele de capital pentru fiecare asigurător vor fi stabilite în funcţie de profilul său de risc.

La studiul QIS 5 au participat 18 asigurători români care acoperă 93,9% din primele subscrise aferente poliţelor de viaţă, respectiv 79,8% din primele subscrise aferente asigurărilor generale înregistrate în anul 2009.

Una din concluziile studiului arată că numărul societăţilor locale care ar fi nevoite să îşi ajusteze profilul de risc, pentru a respecta cerinţele de capital pentru solvabilitate, nu este semnificativ.

În acelaşi timp, cerinţele de capital pentru solvabilitate au crescut, mai ales în cazul activităţii de asigurări generale pentru care riscul de subscriere este dominant (circa 80% din totalul subscrierilor - n.r.).

Studiul a evidenţiat faptul că asigurăorii chestionaţ îndeplinesc conditiile privind cerintele minime de capital, surplusul de capital ridicandu-se la aproximativ 398 milioane euro.
Anul trecut, subscrierile au scăfzut cu 5,7% faţă de 2009, la 8,36 miliarde lei, pe fondul reducerii cu 7,5% a veniturilor pe segmentul asigurărilor generale, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce piaţa asigurărilor de viaţă a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.

Potrivit datelor CSA, capitalul social subscris al asigurătorilor români însuma 3,97 miliarde de lei, cu peste un miliad de lei mai mult comparativ cu 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici