- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
APMGR: Două treimi dintre români nu beneficiază de diagnostic şi tratament medicamentos adecvat
Aproximativ două treimi dintre români nu dispun de mijloacele necesare diagnosticării şi obţinerii un tratament medicamentos adecvat, pe fondul distribuirii inechitabile a resurselor, în condiţiile în care multe localităţi mici nu dispun de reţea medicală sau farmaceutică, potrivit APMGR.
"Dacă în cele nouă oraşe cu peste 250.000 de locuitori reţeaua de furnizori de servicii medicale şi volumul de medicamente livrate populaţiei sunt satisfăcătoare, în cele peste 14.600 de localităţi mici lucrurile stau cu totul altfel. Aproape 65% din populaţia ţării este aproape lipsită de mijloacele necesare diagnosticării şi obţinerii unui tratament adecvat", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), care citează datele Cegedim coroborate cu Anuarul Statistic al României.
Diferenţele privind accesul la servicii de sănătate şi la terapie între unele regiuni al ţării este determinat de lipsa de transparenţă şi de absenţa unor standarde clare în alocarea resurselor şi în implementarea politicilor de sănătate, potrivit preşedintelui APMGR, Dragoş Damian.
Astfel, în localităţile cu mai puţin de 50.000 de locuitori există de aproape trei ori mai puţine cabinete şi laboratoare la mia de locuitori decât în cele nouă oraşe mari, şi de aproape două ori mai puţine unităţi de reţea farmaceutică, respectiv de reţea medicală (secţii de spital, farmacii spitaliceşti, cabinete de spital).
"Patru din zece localităţi mici nu au reţea ambulatorie, opt din zece localităţi cu mai puţin de 50.000 de locuitori nu au reţea farmaceutică şi nouă din zece nu au reţea spitalicească. În zona localităţilor mici se vând de aproape cinci ori mai puţine cutii de medicamente decât în oraşele universitare şi de nouă ori mai puţine medicamente din punct de vedere valoric", potrivit APMGR.
În acest context, conform datelor APMGR, în primul trimestru din acest an, consumul de medicamente generice a scăzut în volum cu 9%, iar raportat la ultimele 12 luni reducerea a fost de 4%.
"Acest fenomen s-a înscris într-un trend mai larg al ultimilor ani, în care piaţa de generice a coborât ca pondere în volumul total de medicamente de la 73%, la 62% în 2011. Acest lucru atestă că autorităţile nu sunt preocupate să creeze o cultură a consumului de medicamente generice prin reglementări adecvate", potrivit APMGR.
Piaţa farmaceutică românească s-a ridicat anul trecut la 9,62 miliarde de lei, în avans cu 18,7%. Cu toate acestea, volumul medicamentelor vândute în 2010 către pacienţi a înregistrat o uşoară scădere, de 0,2%.
"Este o stare de fapt care se suprapune peste una dintre cele mai scăzute medii din UE a consumului de medicamente pe cap de locuitor, respectiv puţin peste 70 euro şi o consecinţă directă a suprareglementării şi suprafiscalizării, a subfinanţării cronice din domeniul sănătăţii în ansamblul său, cu efecte negative importante în planul sănătăţii personale şi a accesului la tratament al românilor", a declarat, într-un comunicat, Dragoş Damian.
Damian a reamintit că în România terapiile generice nu au fost admise ca alternative de tratament pentru bolile cronice din programele de sănătate - lista C2, deşi sunt incluse în protocoalele terapeutice actuale, la nivel internaţional.
Potrivit APMGR, astfel se pierd economii care echivalează cu aproape 40% din bugetul CNAS şi scade posibilitatea de a oferi acces sporit la tratament pentru nu număr crescut de pacienţi.
Asociaţia mai arată că această situaţie contravine recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Băncii Mondiale.
"Intrarea pe piaţa românească a medicamentelor, generice sau originale, este «îngheţată» din cel puţin două motive. Pe de o parte, listele cu medicamente gratuite şi compensate nu au mai fost actualizate din anul 2008. Pe de altă parte, din lipsa fondurilor, activitatea Comisiei de Evaluare din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, însărcinătă cu emiterea autorizaţiilor de punere pe piaţă (APP), este aproape blocată şi un număr însemnat de soluţii teraputice ieftine şi moderne nu mai ajung la pacientul român", se spune în comunicatul APMGR.
Potrivit AMPGR, producătorii de medicamente generice cu activitate pe piaţa din România finanţează sistemul de sănătate cu peste 1,5 miliarde lei, reprezentând datoriile restante începând cu lunile mai - iunie 2010.
Principalele companii cu activitate pe segmentul genericelor sunt Antibiotice, Terapia-Ranbaxy, Zentiva, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed, Sandoz, Actavis, Teva şi Egis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
-
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO