APMGR: Reluarea producţiei de vaccinuri la Cantacuzino va scădea costurile de prevenţie cu 70%

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) spune că reluarea producţiei de vaccinuri antigripale la Institutul Cantacuzino înseamnă o scădere a costurilor de prevenţie cu circa 70%, dar şi o nouă şansă să devină un jucător naţional şi regional.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului APMGR: Reluarea producţiei de vaccinuri la Cantacuzino va scădea costurile de prevenţie cu 70%

APMGR: Reluarea producţiei de vaccinuri la Cantacuzino va scădea costurile de prevenţie cu 70%

"Reluarea producţiei de vaccin antigripal în România nu înseamnă numai o şansă pentru sistemul sanitar de a preveni prin resurse interne răspândirea unei eventuale epidemii de gripă, dar şi o scădere a costurilor de prevenţie cu circa 70%, banii economisiţi astfel putând fi utilizaţi la alte priorităţi din sistemul sanitar. Reluarea producţiei pe celelalte fluxuri tehnologice din institut, modernizarea continuă şi găsirea unor parteneri puternici pentru export în regiune trebuie să reprezinte priorităţi pentru autorităţi", se arată într-un comunicat al APMGR.

Institutul Cantacuzino, unul dintre cei şapte producători europeni de vaccinuri şi produse biologice, are astfel o nouă şansă să devină un jucător naţional şi regional.

APMGR arată că închiderea liniilor de fabricaţie în 2010 şi 2011 a vulnerabilizat sănătatea publică din România şi a redus competitivitatea industriei locale.

"Sperăm că Guvernul României a înteles necesitatea cultivării unei industrii locale farmaceutice performante, având în vedere costurile semnificative care au fost necesare repornirii producţiei la Institutul Cantacuzino. Existenţa unei industrii farmaceutice locale competitive, promovate prin crearea unui mediu care să permită companiilor deja prezente să se extindă sau care să atragă alţi investitori, va face ca România să fie mai puţin vulnerabilă la fenomene care pot afecta sănătatea publică, iar populaţia să aibă un acces mai larg la preparate medicamentoase la preţuri accesibile", se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că în jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino vor putea intra pe piaţă. El a precizat că în 2014 România va avea vaccin antigripal numai de la Cantacuzino, acesta având o şansă imensă să devină un institut regional.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Gedeon Richter, Krka, Labormed, Medochemie, Sandoz, Sanofi-Aventis, Sintofarm, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici