- Home
- Economic
- NEW YORK, (18.04.2013, 16:49)
- Vlad Popescu
Apple a pierdut în acest an aproape un sfert din valoarea de piaţă. Acţiunile, la cel mai redus nivel din decembrie 2011
Apple a pierdut aproape un sfert din valoarea de piaţă de la începutul anului, acţiunile companiei coborând sub 400 de dolari pentru prima dată din decembrie 2011, pe fondul temerilor privind frânarea vânzărilor companiei pe o piaţă tot mai aglomerată, care se apropie cu paşi repezi de saturaţie.
Urmărește
125 afișări
Apple a pierdut în acest an aproape un sfert din valoarea de piaţă. Acţiunile, la cel mai redus nivel din decembrie 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Apple a închis miercuri la New York în scădere cu 5,5%, la 402,8 dolari, cea mai redusă cotaţie de închidere de la sfârşitul anului 2011, cu 24% mai scăzută faţă de nivelul de la finalul lui 2012.
Acţiunile Apple au atins în cursul şedinţei de tranzacţionare un minim de 398,11 dolari, cel mai redus nivel din decembrie 2011.
Apple a atins în septembrie preţul record de 705,07 dolari pe acţiune, valoarea de piaţă a compainei depăşind atunci pentru scurt timp nivelul de 660 miliarde de dolari. La finalul şedinţei de miercuri, capitalizarea Apple se cifrează la 378,25 miliarde de dolari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Producătorul de chip-uri audio Cirrus Logic, care echipează iPhone şi iPad, a anunţat că a acumulat prea multă marfă pe stoc, situaţie care sugerează încetinirea vânzărilor Apple. Aproximativ 91% din vânzările Cirrus Logic merg către Apple, potrivit Bloomberg.
Anterior, grupul taiwanez Hon Hai Precision Industry, care deţine producătorul de electronice Foxconn, a raportat cea mai abruptă scădere a veniturilor din ultimii 13 ani, indicând de asemenea încetinirea vânzărilor de smartphone-uri, tablete şi computere. Foxconn este cel mai mare furnizor al Apple, asamblând o mare parte din modelele iPhone şi iPad.
Veniturile Apple au crescut la 156,5 miliarde de dolari anul trecut, de la 24,6 miliarde de dolari în 2007, anul lansării iPhone.
Declinul acţiunilor Apple, care au pierdut aproximativ 40% din valoarea record înregistrată în septembrie anul trecut, este determinat de temerile investitorilor privind perspectivele de dezvoltare şi creştere ale companiei, într-o industrie tot mai aglomerată.
IPhone-ul, principala sursă de venituri şi profit a Apple, concurează pe o piaţă care se apropie cu paşi repezi de saturaţie, în timp ce noile produse de succes ale companiei, precum iPad mini, asigură o marjă mai redusă de profit.
Directorul general al Apple, Tim Cook, care a preluat conducerea companiei după retragerea lui Steve Jobs, a avertizat anterior investitorii să nu interpreteze informaţii despre situaţii izolate la diverşi furnizori drept indicii privind situaţia financiară a companiei.
Unii analişti consideră că acumularea de stocuri semnalată de Cirrus Logic ar putea fi determinată de tranziţia Apple către un nou furnizor sau optarea pentru un produs mai nou din gama Cirrus fără a înştiinţa din timp compania.
Apple a raportat pentru ultimele trei luni ale anului trecut o creştere de 1% a profitului, cea mai slabă din 2003, la 13,1 miliarde de dolari, în timp ce vânzările au urcat cu 18%, la 54,5 miliarde de dolari. Ambele rezultate au fost sub estimările analiştilor, în principal din cauza cererii sub aşteptări pentru iPhone.
Pentru al doilea trimestru fiscal, respectiv perioada ianuarie - martie 2013, analiştii anticipează o scădere cu 18% a profitului net al compainei, la 9,5 miliarde de dolari, primul declin din ultimii 10 ani.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe