Apple şi Fiat ar putea datora retroactiv taxe de mai multe sute de milioane de euro, potrivit UE

Apple şi Fiat ar putea datora autorităţilor din Irlanda şi Luxemburg taxe retroactive în valoare de mai multe sute de milioane de euro, potrivit Comisiei Europene, care a explicat marţi de ce consideră ilegal sprijinul de care au beneficiat aceste companii din partea guvernelor acestor state.

Urmărește
120 afișări
Imaginea articolului Apple şi Fiat ar putea datora retroactiv taxe de mai multe sute de milioane de euro, potrivit UE

Apple şi Fiat ar putea datora retroactiv taxe de mai multe sute de milioane de euro, potrivit UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În documentele publicate marţi, CE explică motivele care au stat la baza deschiderii unor investigaţii oficiale împotriva mai multor companii, între care Apple, Fiat şi Starbucks, care ar fi obţinut ajutoare ilegale din partea statelor, relatează MarketWatch.

Într-o scrisoare adresată guvernului irlandez, Executivul UE informează că a ajuns la o opinie preliminară că facilităţile fiscale acordate Apple de Irlanda în perioada 1991-2007 au reprezentat ajutor de stat.

"Prin acele decizii, autorităţile irlandeze au conferit un avantaj Apple, într-o manieră selectivă", se arată în scrisoare.

Apple a plătit în Irlanda taxe sub 20 de milioane de euro, în fiecare din anii cuprinşi între 2010-2012, prin intermediul a două subsidiare pe care s-a concentrat investigaţia Comisiei.

Anunţurile CE vor da probabil un semnal de alarmă compnaiilor multinaţionale, fondurilor şi altor plătitori de taxe cu operaţiuni în Europa, potrivit analiştilor.

Apple a alocat în anul fiscal 2013 circa 12 miliarde de dolari pentru impozite în Statele Unite, la vânzări de 62,7 miliarde de dolari în regiuna Americilor, potrivit informaţiilor depuse la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC).

În aceeaşi perioadă, Apple a alocat numai 1,1 miliarde de dolari pentru impozite în străinătate, la vânzări în afara Americilor de aproximativ 88 de miliarde de dolari. În aceeaşi perioadă, Apple a mai realizat vânzări de retail în valoare de circa 20,2 miliarde de dolari.

Apple ar putea fi nevoită să plătească retroactiv impozite de 200 de milioane de dolari, în baza datelor incluse înscrisoarea de marţi a Comisiei Europene, consideră Heather Self, partener specializat în fiscalitate la Pinsent Masons, în Londra.

Compania ar putea totodată să accepte plata unei sume mai mici pentru închiderea investigaţiei, sau să nu plătească nimic, dacă Irlanda va avea o apărare puternică, a spus Self.

Problema o reprezintă scrisorile de confort trimise de guvern multinaţionalelor, pentru a clarifica modul de calcul al impozitelor. Acestea ar putea fi ilegale, dacă oferă avantaje unor companii.

Comisia are semne de întrebare legate de modul de calcul al preţurilor unor produse transferate de la o subsidiară a Apple la alta. Totodată, un acord fiscal din 1991 a fost aplicat pentru o perioadă neobişnuit de lungă, de 15 ani, fără să sufere vreo modificare.

Executivul UE a publicat marţi şi o scrisoare adresată guvernului din Luxembourg, potrivit căreia a ajuns la concluzia că o decizie fiscală referitoare la Fiat reprezintă ajutor de stat, existând dubii legate de conformitatea cu legislaţia europeană.

Investigaţia din Luxembourg ar putea fi mai importantă decât cea referitoare la Irlanda, din cauza numărului mare al companiilor şi fondurilor care ar putea fi afectate, consideră analiştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici