Bursele mondiale au avut săptămâna trecută cea mai grea perioadă de la criza financiară din 2008. Indicele Dow Jones a scăzut cu 12,4%, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 11,5%.
Dow a înregistrat, de asemenea, cea mai importantă scădere dintr-o zi din istorie, joi.
Reculul de luni a fost puternic. După o deschidere în creştere şi o o evoluţie indecisă la mijlocul dimineţii, acţiunile au sfârşit prin a creşte puternic. Dow a încheiat cu un plus de 1.294 de puncte, sau 5,1%, cel mai bun câştig dintr-o zi. Procentual, luni a fost cea mai bună zi din martie 2009.
S&P a urcat cu 4,6%, cea mai bună performanţă din decembrie 2018.
Investitorii sunt supuşi unui tir de informaţii contradictorii despre evoluţia epidemiei de coronavirus. Pe de o parte, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a avertizat luni că boala ar putea încetini semnificativ creşterea globală. Pe de altă parte, investitorii speră că băncile centrale vor lansa programe de stimulare a economiilor. Banca Japoniei a declarat că va furniza „ample lichidităţi” pentru menţinerea stabilităţii pieţelor financiare iar Banca Angliei s-a angajat, de asemenea, să facă ceea ce este necesar pentru sprijinirea economiei britanice.
Rezerva Federală urmează să se întâlnească pe 18 martie, iar aşteptările pieţei la o reducere a dobânzii la jumătate de procent sunt la 100%, potrivit Instrumentului FedWatch al CME.
Şi mărfurile şi-au revenit în mare măsură. Preţul aurului a crescut cu 1,8% la 1.592,30 dolari/uncie, în timp ce preţurile petrolului american au încheiat ziua cu 4,4% mai mult, la 46,75 dolari pe baril.