Apple vrea să transforme iPhone într-un hub al aplicaţiilor care monitorizează sănătatea

Apple intenţionează să transforme iPhone într-un hub care să centralizeze informaţiile despre sănătatea utilizatorului furnizate de diverse aplicaţii, în contextul pregătirilor pentru lansarea, anticipată de analişti, a unui dispozitiv iWatch.

Urmărește
296 afișări
Imaginea articolului Apple vrea să transforme iPhone într-un hub al aplicaţiilor care monitorizează sănătatea

Apple vrea să transforme iPhone într-un hub al aplicaţiilor care monitorizează sănătatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O platformă nouă, numită HealthKit, a reprezentat piesa centrală a noutăţilor prezentate de Apple luni, la Worldwide Developers Conference a companiei, pentru iOS 8, următorul sistem de operare al iPhone şi iPad, precum şi pentru Mac OS X, software desktop legat tot mai strâns de iOS, scrie Financial Times.

Compania a prezentat, de asemenea, îmbunătăţiri ale instrumentelor puse la dispoziţia dezvoltatorilor.

Oferta Apple a inclus un limbaj de programare complet nou, Swift, posibilitatea de a scrie aplicaţii care utilizează tastaura iPhone, senzorul de identificare a amprentei TouchID şi alte elmente importante ale iOS, precum şi CloudKit - servicii web în competiţie directă cu cele ale Google, Amazon şi Microsoft.

Producătorul iPhone a prezentat şi o platformă numită HomeKit, pentru controlul unor dispozitive electrice din "case inteligente", precum becuri, uşi şi termostaturi, dar şi noi funcţii ale iMessage care să sprijine aplicaţia de mesagerie în competiţia cu rivalii Snapchat şi WhatsApp Messenger.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a numit update-ul "cea mai mare lansare pentru iOS de la introducerea AppStore" în 2008.

Noua aplicaţie Health a Apple va colecta date strânse despre sănătatea utilizatorilor de alte aplicaţii ale dezvoltatorilor independenţi, printre care informaţii despre greutate, activitate fizică, ritm cardiac şi tensiune.

HealthKit va furniza un sistem central pentru comunicarea de informaţii între alte aplicaţii, astfel încât o aplicaţie Nike pentru persoane care aleargă ar putea primi automat informaţii despre greutatea utilizatorului, furnizate de un cântar electronic conectat la internet.

Apple vrea astfel să se poziţioneze în centrul unei comunităţi tot mai mari a dezvoltatorilor de aplicaţii pentru sănătate şi fitness, furnizorilor de servicii medicale şi producătorilor de dispozitive purtate.

Unii analişti sunt însă sceptici în privinţa popularităţii HealthKit, având în vedere îngrijorarea în creştere privind protecţia informaţiile personale.

Apple nu a prezentat produse hardware la Worldwide Developers Conference, dar analiştii se aşteaptă să lanseze în următoarele luni iWatch, care folosi aplicaţia Health a companiei.

Intrarea pe segmentul monitorizării sănătăţii utilizatorului este una dintre măsurile Apple pentru a creşte atractivitatea dispozitivelor companiei prin integrarea acestora, notează Financial Times.

Apple a anunţat că a vândut peste 800 de milioane de dispozitive cu iOS de la lansarea iPhone, inclusiv 500 de milioane smartphone-uri, 200 de milioane de iPad-uri şi 100 de milioane de iPod Touch. În ultimele 12 luni, 130 de milioane de clienţi au cumpărat primul lor dispozitiv Apple, a spus Cook.

De asemenea, compania a prezentat la conferinţa pentru dezvoltatori îmbunătăţiri aduse programului Siri şi o nouă tastaura predictivă, numită QuickType, care va fi inclusă în iOS 8. Utilizatorii vor putea instala şi aplicaţii pentru tastatură produse de dezvoltatori precum Swype sau Swiftkey.

Posesorii de iPhone şi iPad pot utiliza acum aplicaţia iMessage pentru a transmite informaţii despre locaţie şi scurte mesaje audio şi să permită textelor şi fotografiilor să dispară după ce au fost vizionate, similar Snapchat şi WhatsApp.

iCloud Drive, o nouă componentă a sistemului de stocare online iCloud, adaugă posibilitatea de a sincroniza fişiere între dispozitive şi de a le accesa ulterior de pe iPhone-uri, Mac-uri şi PC-uri Windows.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici