Aprecierea euro va creşte riscul de default al unor ţări ca Portugalia

Aprecierea euro va creşte riscul de default al unor ţări ca Portugalia şi va pune în pericol uniunea monetară, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să majoreze dobânda cheie, relatează Bloomberg.

Urmărește
3 afișări

"Vom asista la o formă de default, în mod clar pieţele şi investitorii nu îşi vor recupera plasamentele până nu va avea o restructurare a datoriilor", a declarat Lena Komileva, director pentru operaţiuni internaţionale la divizia din Londra a băncii americane Brown Brothers Harriman, cea mai veche bancă privată din Statele Unite.

Komileva a afirmat într-un interviu la emisiunea de radio "Bloomberg Surveillance" că un euro puternic va spori, în timp, riscul de intrare în incapacitate de plată a unor ţări.

Euro s-a apreciat cu 2% în ultima lună, potrivit unui indice al Bloomberg care măsoară evoluţia monedelor a zece state dezvoltate.

Aprecierea a fost determinată de speculaţiile că BCE va majora în aprilie dobânda de politică monetară, pentru a ţine sub control creşterea preţurilor.

Inflaţia din zona euro a atins în februarie 2,4%, depăşind pentru a treia lună ţinta BCE de 2%.

Euro s-a depreciat vineri cu 0,2%, la 1,4147 dolari pe unitate.

Irlanda, Grecia şi Portugalia ar putea deveni "mai solvabile" dacă uniunea monetară europeană va accepta o inflaţie mai ridicată, de 3%-5% şi un euro mai slab, pentru a reduce valoarea datoriilor suverane nesustenabile, a spus Komileva.

Fără deprecierea euro, uniunea monetară s-ar putea rupe, a adăugat ea.

"Fie euro va rămâne la nivelul actual, iar zona euro nu îşi va păstra actuala componenţă în următorul deceniu, fie vom avea un euro mai ieftin, care să includă riscurile de default", a spus Komileva.

Fitch Ratings şi Standard & Poor’s au retrogradat joi ratingul Portugaliei din cauza riscurilor implicate de datoriile suverane mari.

Euro s-a apreciat în acest an faţă de 16 valute importante.

Komileva anticipează că euro se va aprecia la 1,44 dolari pe unitate, iar apoi va coborî la sub 1,38 dolari pe unitate până în sfârşitul acestui an.

Brown Brothers Harriman este cea mai veche şi mai mare bancă privată din Statele Unite, cunoscută pentru faptul că de-a lungul timpului au lucrat în instituţie un număr mare de personalităţi politice şi guvernamentale.

Banca a fost înfiinţată în 1931, iar în prezent are 40 de parteneri şi 4.000 de angajaţi la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici