El a precizat că BNR trebuie să aibă în vedere şi nivelul la care se situează dobânzile pasive acordate de băncile comerciale.
Isărescu a mai spus că dobânzile la depozitele populaţiei ar trebui să se situeze sub 6% şi că băncile reduc cu prudenţă ratele.
„Băncile încă dau dobânzi prea mari la depozite şi merg cu prudenţă mai jos. Ar fi anormal ca BNR să facă paşi mai mari. O să mergem treptat în jos şi băncile comerciale vor veni sub noi la depozite şi undeva mai sus la credite, dacă situaţia actuală în ceea ce priveşte lichidităţile se păstrează”, a mai spus guvernatorul BNR.
Majoritatea analiştilor economici anticipează că BNR va decide, luni, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, de la 7% la 6,5%, nivel minim record, pentru a susţine redresarea economiei şi a creditării, dar şi pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului.
Consiliul de Administraţie al BNR se va întruni, luni, pentru cea de-a treia şedinţă de politică monetară din acest an. În şedinţele din lunile ianuarie şi februarie, banca centrală a decis reducerea dobânzii cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%.
Dobânda de politică monetară s-a mai situat la 7% în perioada iunie- noiembrie 2007, ajungând atunci la nivelul minim istoric.
Inflaţia anuală a scăzut, în februarie, după trei luni consecutive de creştere, la 4,49%, de la 5,2% în ianuarie, iar rata lunară a coborât de la 1,68% la 0,2%.
Pentru 2010, BNR ţinteşte o inflaţie de 3,5% în acest an, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.