Aproape 10% dintre asigurătorii europeni au picat testele de stres

Aproape 10% dintre asigurătorii europeni ar trebui să atragă capital suplimentar în cazul unui şoc economic sever însoţit de prăbuşirea cotaţiilor acţiunilor, al dobânzilor şi pieţei imobiliare, potivit autorităţii europene de reglementare din domeniu EIOPA, citată de Reuters.

Urmărește
6 afișări

Într-un astfel de scenariu, 13 asigurători ar cumula un deficit de cpital de 4,4 miliarde de euro, comparativ cu minimul prevăzut de reglementările europene.

Autoritatea europeană pentru sectorul asigurărilor nu a numit companiile de asigurări, însă a afirmat că valoarea scăzută a deficitului de capital, comparativ cu surplusul de 425 miliarde de euro înainte de aplicarea testelor de stres, demonstrează că sectorul financiar este robust pe ansmblu.

"Testele arată că în general industria asigurărilor din Europa dispune, în poziţia capitalului, de un atu important privind absopţia şocurilor. Acum fiecare companie va avea o analiză pentru zonele în care sunt cel mai expuşi şi pot lua măsuri", a spus preşedintele EIOPA, Gabriel Bernardino.

Identificarea companiilor care s-ar confrunta cu un deficit de capital "nu este adecvată", întrucât reglementările "Solvency II", pe care se bazează testele de stres, ar putea fi modificate înainte de a fi introduse în 2013.

"Este important să nu existe o grabă pentru a atrage capital. Status-quo va fi menţinut", a afirmat Kevin Ryan, analist la compania Investec.

Asigurătorii au ieşit din criza financiară într-o situaţie mai bună decât băncile, dar un număr restrâns de probleme în domeniu a determinat autorităţile de reglementare să analizeze mai atent, de teamă că prăbuşirea unui asigurător major ar putea pune în pericol sectorul financiar.

Corespondentul EIOPA din sectorul bancar, EBA, va publica în iulie rezultatele testelor de stres ale instituţiilor de credit şi le va nominaliza pe cele cu o situaţie financiară slabă.

EIOPA a anunţat, de asemenea, că şase asigurători ar avea un deficit colectiv de capital de 2,5 miliarde de euro într-un scenariu de şoc separat, implicând o majorare semnidficativă a randamentelor obligaţiunilor suverane.

Totuşi, expunerea sectorului pe obligaţiuni emise de statele din zona euro cu îndatorare ridicată poate fi administrată, a spus Bernardino.

Allianz, ceal mai mare grup de asigurări din Europa, a anunţat că pragurile de capital conform reglementărilor "Solvency II" sunt stabilite după un model intern, care este mai precis şi mai dur decât cel adoptat de EIOPA.

"Pentru toţi asigurătorii care lucrează după modele interne, propriile rezultate vor furniza o imagine mai clară decât cifrele EIOPA", a afirmat un purtătoar de cuvânt a Allianz.

Testele de stres "confirmă soliditatea pieţei asigurărilor din Europa şi capacitatea acesteia de a rezista unor scenarii severe de stres", a afirmat CEA, grupul de lobby al asigurătorilor europeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici