Aproape 10% dintre cetăţenii din zona euro deţin criptomonede

Tot mai mulţi europeni deţin criptomonede, cel mai adesea din motive de investiţii, potrivit unui studiu privind obiceiurile de plată în zona euro, publicat joi de Banca Centrală Europeană (BCE).

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului Aproape 10% dintre cetăţenii din zona euro deţin criptomonede

Aproape 10% dintre cetăţenii din zona euro deţin criptomonede

Proporţia europenilor care deţin criptomonede precum Bitcoin sau Ether a crescut de peste două ori între 2022 şi 2024, trecând de la 4% la 9%, observă BCE, în noul studiu privind obiceiurile de plată în zona euro.

Interesul pentru aceste instrumente este în creştere, în ciuda volatilităţii lor şi a reputaţiei proaste legate în special de folosirea lor în activităţi infracţionale. BCE a transmis că este foarte critică faţă de aceste active cu risc ridicat, informează AFP.

Dintre cele 20 de ţări din zona euro, 13 au rate de deţinere de peste 10%, Slovenia (15%) şi Grecia (14%) ieşind în evidenţă. În Germania, însă, doar 6% din cetăţeni deţin criptomonede, iar folosirea numerarului, deşi în scădere, este încă semnificativ mai mare decât în alte ţări europene.

Tinerii europeni, în special cei cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani, sunt cei mai predispuşi la a deţine criptomonede, urmaţi îndeaproape de cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

Platformele de tranzacţionare gestionate de giganţi tehnologici precum Binance sau Coinbase, precum şi bursele tradiţionale atrase de potenţialul pieţei, atrag investitorii cu aplicaţii mobile care facilitează cumpărarea, vânzarea şi gestionarea criptomonedelor. Utilizarea acestor active cu risc ridicat rămâne orientată în principal către investiţii, mai degrabă decât către plăţi, subliniază studiul.

În Ţările de Jos şi Germania, peste 80% dintre deţinători spun că le folosesc doar pentru investiţii financiare. Criptomonedele, ale căror preţuri ating în prezent niveluri record, precum Bitcoin, pot fi considerate potenţiale depozite de valoare, asemănătoare aurului.

În Franţa, 25% dintre deţinători spun că le folosesc doar ca mijloc de plată, una dintre cele mai ridicate rate din Europa. Studiul BCE arată, de asemenea, că numerarul rămâne majoritar (52%) pentru plăţile pe loc, deşi în scădere faţă de 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici