- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 350 de firme înfiinţate de tineri întreprinzători, 113 au depus planurile de afaceri
Aproape 350 de firme au fost înfiinţate prin Programul de sprijinire a debutanţilor în afaceri, aceştia beneficiind de finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro, iar cele mai multe au ca obiect de activitate întreţinerea şi reparaţiile auto, din care 113 au depus şi planurile de afaceri.
Până pe 28 februarie s-au înregistrat la ofiicile Registrului Comerţului 1.300 microîntreprinderi în cadrul Programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri, din care 879 sunt rezervări de nume, 73 sunt pe flux (în curs de aprobare) şi 348 sunt deja înmatriculate, potrivit datelor furnizate agenţiei MEDIAFAX de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM).
Cele mai multe din cele 350 de societăţi sunt din domeniul întreţinerii şi reparaţiilor auto (28), urmate de cele cu activităţi de fabricare a pâinii, prăjiturilor şi produselor proaspete de patiserie (23) şi restaurante (15). În domeniul lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale au fost înmatriculate 11 societăţi, iar în comerţ şi consultanţă câte nouă firme.
Cea mai mare parte a firmelor sunt din Bihor (27), Cluj (26) şi Satu Mare (19), în Bucureşti fiind înmatriculate 18 societăţi.
Potrivit datelor AIPPIMM, în prima săptămână de la lansarea programului au depus planuri de afaceri cu punctaj de calificare 113 firme. De asemenea, alţi 3.716 de utilizatori şi-au creat cont, urmând să completeze datele privind planul de afaceri pe site-ul Agenţiei după înregistrarea firmei la registrul comerţului.
În cadrul Programului, întreprinzătorii în vârstă de până la 35 de ani pot beneficia de finanţare de până la 10.000 de euro. Programul are în acest an un buget de 21 milioane de lei şi vizează susţinerea a peste 1.100 de întreprinzători.
Înscrierea în program este continuă şi se face on line pe site-ul AIPPIMM. Vor fi finanţate, printre altele, achiziţia de terenuri pentru construcţii şi/sau amenajări efectuate în cadrul proiectului, construirea sau achiziţia de spaţii destinate realizării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare, de mobilier, echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru.
Totodată, tinerii pot primi finanţări nerambursabile pentru brevete, licenţe, mărci comerciale şi alte drepturi şi active similare (francize, etichetare ecologică, etc), autorizaţii, materii prime, mărfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training şi formare personală, precum şi pentru servicii de contabilitate, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă IT şi PR.
Cheltuielile cu serviciile de consultanţă nu pot depăşi 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Pentru a beneficia de finanţare nerambursabilă, întreprinzătorii trebuie să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească anual 50% din profit. Alte facilităţi acordate debutanţilor în afaceri sunt scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.
Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi, respectiv, de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale şi vor primi consiliere şi sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.
De asemenea, aceştia vor primi garanţii de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, până la 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro.
Întreprinzătorii au obligaţia să menţină în activitate cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor şi până la pierderea calităţii de microîntreprindere.
Evaluarea planului de afaceri se face online de către aplicaţia software care generează un punctaj pe baza mai multor criterii. Punctajul minim acceptat este de 60 de puncte. Verificarea veridicităţii şi coerenţei informaţiilor înscrise în planul de afaceri, inclusiv a legăturii activelor achiziţionate cu activităţile pentru care se accesează programul, se realizează de către ANIPPIMM.
Criteriile sunt legate de obiectul de activitate, firmele înmatriculate în domeniul producţiei fiind cotate cel mai bine, respectiv 20 de puncte, de numărul de angajaţi, investiţii, localizare, utilizarea noilor tehnologii.
Avizarea verificărilor şi obţinerea unui punctaj minim acceptat conduc la aprobarea de principiu a finanţării planului de afaceri de către Agenţie.
În vederea obţinerii finanţării, vor fi transmise la bancă, în limita bugetului anual, planurile de afaceri care au obţinut cel puţin punctajul minim şi care au fost avizate de Agenţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
-
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO