Aproape 500.000 de poliţe obligatorii pentru locuinţe au fost emise până la 16 mai

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor emise în perioada 15 iulie 2010 - 16 mai 2011 a atins 496.672 de contracte, reprezentând 5,9% din fondul locativ naţional, format din 8,39 milioane de locuinţe, potrivit datelor Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID).

Urmărește
6 afișări

Din totalul poliţelor emise, 408.796 acoperă locuinţe de tip A, iar restul de tip B. Cele mai multe poliţe au fost încheiate pentru locuinţe situate în mediul urban - 377.987, conform PAID.

Pe regiuni, Capitala ocupă prima poziţie în privinţa numărului de poliţe obligatorii încheiate - 23% din total, urmată de Muntenia - 18%, Moldova - 15% şi Transilvania - 15%.

"Obiectivul conducerii PAID este creşterea semnificativă a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie până în decembrie 2011", a declarat, joi, într-o conferinţă, directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Legislaţia obligă proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise începând cu 15 iulie 2010 şi acoperă cele trei riscuri.

Potrivit legislaţiei, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele până la 15 iulie 2011, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de primării cu până la 500 lei. Iniţial, autorităţile au anunţat ca termen limită data de 15 ianuarie 2011.

Pe lângă amendă, proprietarii nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre cele trei dezastre naturale definite prin Legea 260/2008 (cutremur, alunecare de teren şi inundaţie), de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor.

Pe de altă parte, persoanele fizice despăgubite, în condiţiile Legii 260/2008, pentru pagubele rezultate în urma producerii unui dezastru natural nu beneficiază de prevederile Legii 114/1996 referitoare la acordarea locuinţelor sociale.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

În 2010, industria asigurărilor generale şi de viaţă a coborât cu 5,7% în 2010, la 8,36 miliarde de lei, reprezentând al doilea an consecutiv de scădere, pe fondul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce piaţa asigurărilor de viaţă a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici