- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape jumătate dintre consumatori şi retaileri consideră că există produse nesigure pe piaţă
Aproape jumătate dintre consumatorii şi retailerii din România consideră că există un număr semnificativ de produse nealimentare nesigure pe piaţă, potrivit rezultatelor unui sondaj prezentat luni de Comisia Europeană (CE), românii fiind astfel printre cei mai sceptici europeni.
Aproape jumătate dintre consumatori şi retaileri consideră că există produse nesigure pe piaţă (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
Astfel, 44% dintre consumatorii intervievaţi şi 47% dintre retailerii care au răspuns întrebărilor CE sunt de părere că bunurile de consum de pe piaţă sunt nesigure, procentaje apropiate fiind întâlnite doar în Grecia - 47% dintre consumatori, respectiv 38% dintre retaileri.
La polul opus, statele unde se înregistrează un nivel ridicat al încrederii consumatorilor şi retailerilor în produsele de pe piaţa internă sunt Finlanda şi Estonia.
La nivelul UE, peste 25% dintre consumatori şi aproape 20% dintre retaileri sunt de părere că multe produse aflate în circulaţie sunt nesigure.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În privinţa campaniilor de rechemare a unor produse pentru înlocuire sau pentru remedierea unor defecţiuni de fabricaţie, Grecia şi Cipru conduc clasamentul statelor membre, cu 46%, respectiv 32% dintre consumatori afectaţi de cel puţin o astfel de procedură. În România, puţin peste 5% dintre respondenţi afirmă că au fost vizaţi de rechemarea unor produse, nivel similar ciferlor întâlnite în multe dintre statele UE.
Şase din zece retaileri români susţin că au fost supuşi de către autorităţi cel puţin unui test de siguranţă a produselor, cel mai ridicat nivel din UE, faţă de sub 20% în Austria, Marea Britanie, Irlanda, Slovenia sau Estonia.
Totodată, 18% dintre retailerii români declară că "ştiu" că rivalii lor au vândut cu bună ştiinţă produse nesigure în ultimele 12 luni, faţă de doar 12% în Uniune.
Unul din doi retaileri din România au fost contactaţi în ultimii doi ani de autorităţile pentru protecţia consumatorului, faţă de 5% în Finlanda, 6% în Irlanda, 7% în Marea Britanie sau 9% în Germania.
Totodată, 15% dintre retailerii care au răspuns sondajului CE au spus că firma a fost suspectată în ultimii doi ani de încălcarea legislaţiei pentru protecţia consumatorului, al doilea cel mai ridicat nivel din UE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO