- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape jumătate dintre români, afectaţi de criza economică
Veniturile a aproape jumătate dintre români au fost influenţate negativ de criză în luna martie, cel mai mare impact fiind resimţit la nivelul câştigurilor extrasalariale.
Aproape jumătate dintre români, afectaţi de criza economică (Imagine: Mediafax Foto)
"Patru din zece români declară că veniturile le-au fost influenţate în mod negativ de criză în luna martie 2009. Cel mai mare impact a fost înregistrat asupra veniturilor extra-salariale - bonusuri, comisioane, 21% din populaţie resimţind scăderea acestora. Populaţia activă este evident cea mai expusă la consecinţe nefavorabile asupra venitului, procentul celor afectaţi crescând la 50% printre cei angajaţi sau în căutarea unui loc de muncă", se arată într-un comunicat al GfK, care citează rezultatele studiului GfK Omnibus, realizat lunar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Bucureştenii percep cel mai puţin aceste efecte, numai 18% din locuitorii Capitalei spunând că veniturile le-au fost influenţate de criză.
Cea mai dificilă situaţie se resimte în rândul independenţilor, micilor patroni şi liber profesioniştilor, mai mult de jumătate dintre ei au veniturile în scădere şi, în total, două treimi dintre ei afirmă ca au o situaţie financiară în declin.
"Prin comparaţie cu alte state, contextul din România este asemănător cu cel din Cehia şi din Bosnia-Herzegovina. În majoritatea ţărilor din regiune, ponderea celor care au resimţit efectele crizei se situează la 50%. Cel mai puternic afectată este Ungaria, unde peste 70% din populaţie consideră că situaţia financiară a familiei s-a înrăutăţit, iar cel mai puţin expusă este Austria, cu 30% din populaţie afectată", se menţionează în comunicat.
Pe lângă diminuarea veniturilor extra-salariale, alte consecinţe care s-au manifestat sunt încasarea cu întarziere a salariului sau chiar scăderea lui, ambele fiind resimţite de către 9% din populaţie.
În aprilie 2009, cifrele arată o situaţie asemănătoare cu cea din martie. Totuşi, a crescut proporţia celor care şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei de la 5% la 7%.
Autorii studiului precizează că scăderea veniturilor sau întârzierea încasării salariului pentru o parte importantă a populaţiei nu au dus la scăderea venitului mediu, deoarece există categorii de persoane care câştigă mai mult decât anul trecut.
Cu toate acestea, pentru 60% dintre români situaţia financiară a familiei este caracterizată prin afirmaţia "cu veniturile noastre abia reuşim să ne acoperim cheltuielile curente", ponderea lor fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecută, respectiv 53%. În plus, a scăzut proporţia celor care economisesc cu cinci puncte procentuale faţă de anul precedent, ajungând la 17% în luna martie 2009.
Informaţiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, fiind reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste. Eşantionul este format din 1000 persoane din zona urbană şi rurală. Cercetarea s-a realizat simultan în nouă ţări din Europa.
GfK România este un institut de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de 9,1 milioane euro în 2008.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO