Aprobarea bugetului pentru anul viitor, amânată de Guvern - surse

Aprobarea proiectului de buget de stat pentru anul viitor, aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, a fost amânată de Executiv pentru săptămâna viitoare, fiind aprobat doar bugetul asigurărilor sociale de stat, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Aprobarea bugetului pentru anul viitor, amânată de Guvern - surse

Aprobarea bugetului pentru anul viitor, amânată de Guvern - surse

"Proiectul bugetului de stat a fost amânat, fiind aprobat doar bugetul asigurărilor sociale de stat", au afirmat sursele citate.

Proiectul bugetului general consolidat pentru 2009 prevede venituri de 224 miliarde lei şi cheltuieli de 236 miliarde lei, cu un deficit bugetar de 2% şi creştere economică de 6%.

Pentru anul 2009, cadrul macroeconomic este construit pe baza prognozei de toamnă care previzionează un produs intern brut în creştere, în termeni reali, cu 6% faţă de 2008 şi cu o valoare nominală de 578,5 miliarde lei.

În ceea ce priveşte veniturile salariale în 2009, se prevede o creştere mai moderată comparativ cu anii precedenţi. Astfel, pentru câştigul salarial mediu brut se prevede un nivel de 1.865 lei (518 euro), iar pentru câştigul salarial mediu net un nivel de 1.384 lei (384 euro), reprezentând o creştere cu circa 10% faţă de 2008. Pensia medie va creşte de la 567,8 lei la 709,3 lei, iar rata medie a şomajului va scădea de la 4%, prognozat pentru 2008, la 3,9%.

Valoarea punctului de pensie este stabilită la 763,7 lei, de la 1 ianuarie 2009.

Educaţia, transporturile, sănătatea, apărarea, ordinea publică şi siguranţa naţională, precum şi agricultura sunt domeniile pentru care sunt propuse cele mai mari alocaţii prin proiectul de buget stabilit pentru anul viitor.

În domeniul educaţiei, fondurile propuse pentru anul viitor se ridică la 6% din PIB, iar pentru sănătate alocaţiile bugetare prevăzute sunt de 3,9% din PIB. În domeniul agriculturii, alocaţiile propuse pentru anul viitor se ridică la 3% din PIB, iar sectorul transporturilor va fi finanţat cu 4,5% din PIB.

Pentru investiţii în infrastructură sunt alocate fonduri reprezentând 6,5% din PIB.

Impozitul pe venit şi salarii va creşte cu 0,3 puncte procentuale, la 3,8 % din PIB, determinat, în principal, de creşterea câştigului salarial mediu brut şi a numărului mediu de salariaţi în 2009 faţă de 2008. Veniturile din impozitul pe profit vor creşte în termeni nominali cu 0,1 puncte procentuale, la 3,2% din PIB.

Contribuţiile de asigurări sociale continuă să deţină ponderea cea mai mare în produsul intern brut, înregistrând o creştere de 0,3 puncte procentuale, de la 9,8% în 2008 la 10,1% în 2009.

Nivelul veniturilor din accize se vor menţine în 2009 la 3,2 % ca pondere în produsul intern brut, ca şi în 2008.

Sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate reprezintă un capitol nou, care a fost introdus în buget în anul 2009 şi care reprezintă sumele primite de la Uniunea Europeană, în contul fondurilor utilizate din bugetul propriu de ministerele beneficiare de fonduri europene nerambursabile postaderare. Pentru anul viitor aceste sume totalizează 16,5 miliarde lei, respectiv 2,9% din produsul intern brut şi provin din instrumente structurale şi de coeziune, precum Fondul European de Dezvoltare Europeană, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, Fondul European pentru Pescuit.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici