- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aprobarea de către FMI a noii tranşe pentru Grecia depinde de luarea unor decizii dificile în Europa
Aprobarea de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) a viitoarei tranşe de împrumut pentru Grecia este condiţionată de luarea unor decizii dificile în Europa, a avertizat marţi şeful misiunii FMI în Grecia, Bob Traa.
Aprobarea de către FMI a noii tranşe pentru Grecia depinde de luarea unor decizii dificile în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Un oficial elen a declarat pe de altă parte că guvernul se aşteaptă ca Parlamentul să voteze până la sfârşitul lunii iunie planul de austeritate pe termen mediu, de care depinde un nou ajutor financiar internaţional.
Traa a spus însă că Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult, înainte ca FMI să aprobe furnizarea de fonduri Greciei.
"Cred că este un summit în Europa, în iunie, la care trebuie sparte nişte nuci tari. Trebuie să ia unele decizii, iar apoi vom merge în board-ul nostru şi vom aproba furnizarea viitoarei tranşe la începutul lui iulie", a spus Traa la o conferinţă bancară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Oficialii UE încearcă să găsească o soluţie pentru necesarul de finanţare al Greciei din următorii câţiva ani, care să evite intrarea ţării în incapacitatea de plată, dar să transfere o parte din costuri sectorului privat.
"Trebuie decis cum să fie acoperite componentele finanţării. Nu este ceva ce putem face împreună", a explicat oficialul FMI.
Programul de salvare, de 110 miliarde de euro, convenit de Grecia cu UE şi FMI anul trecut, se baza pe revenirea ţării pe piaţa financiară internaţională în 2012, dar acest lucru nu este posibil.
Noul plan de susţinere nu este finalizat, dar porneşte de la ideea ca necesarul de finanţare să fie acoperit cu un mix de noi împrumuturi din partea UE şi FMI, măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, majorare a impozitelor şi vânzări de active ale statului elen, dar şi cu participarea voluntară a creditorilor privaţi.
Un director al agenţiei Moddy's a declarat marţi că este dificil de imaginat cum ar putea fi voluntară rostogolirea datoriilor de către creditorii privaţi, iar din acest motiv este probabil ca procesul să fie considerat drept un default (incapacitate de plată).
Traa a avertizat că o restructurare majoră a datoriilor elene ar crea probleme în zona euro, dar a indicat că FMI este deschis altor soluţii.
"Prelungirea termenelor de plată, spre exemplu pentru împrumuturile din partea partenerilor europeni şi FMI, este rezonabilă. Este o problemă tehnică, care poate fi discutată", a arătat el.
Grecia a obţinut deja o prelungire a perioadei în care trebuie să returneze împrumuturile de la UE. FMI este la rândul său dispus la o măsură similară, dar are nevoie mai întâi de un acord cu UE.
Datoriile suverane ale Greciei totalizează 340 miliarde de euro, respectiv 150% din PIB, iar Traa a spus că Grecia trebuia să îşi rezolve urgent problemele.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:59
-
astăzi, 22:53
Juventus Torino se va despărţi de Paul Pogba pe 30 noiembrie