- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aprovizionarea globală cu orez este în pericol din cauza vremii
Condiţiile meteorologice nefavorabile care afectează principalii furnizori de orez din Asia, inclusiv cel mai mare exportator, India, ameninţă să reducă producţia celui mai important aliment de bază din lume şi să alimenteze inflaţia alimentară, care se apropie deja de niveluri record, scrie Reuters
Hepta
În ultimii doi ani, orezul a contracarat tendinţa de creştere a preţurilor la alimente, pe fondul unor recolte excepţionale şi al unor stocuri mari la exportatori, chiar dacă COVID-19, întreruperile în aprovizionare şi, mai recent, conflictul dintre Rusia şi Ucraina au făcut ca alte cereale să devină mai scumpe.
Dar vremea nefavorabilă din ţările exportatoare din Asia, care asigură aproximativ 90% din producţia mondială de orez, este posibil să schimbe traiectoria preţurilor, au declarat comercianţii şi analiştii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Există un potenţial de creştere pentru preţurile orezului, odată cu posibilitatea unor scăderi ale producţiei în principalele ţări exportatoare", a declarat Phin Ziebell, economist pentru agribusiness la National Australia Bank.
"O creştere a preţului orezului s-ar adăuga la provocările deja majore pentru accesibilitatea alimentelor în unele părţi ale lumii în curs de dezvoltare", a declarat Ziebell pentru Reuters.
Ploile neregulate din centura de cereale a Indiei, un val de căldură în China, inundaţiile din Bangladesh şi scăderea calităţii în Vietnam ar putea reduce randamentele în patru dintre primii cinci producători de orez din lume, au declarat pentru Reuters fermieri, comercianţi şi analişti.
Principalele state indiene producătoare de orez, Bihar, Jharkhand, Bengalul de Vest şi Uttar Pradesh, au înregistrat un deficit de precipitaţii musonice de până la 45% până acum în acest sezon, arată datele departamentului meteorologic de stat.
Acest lucru a dus, în parte, la o scădere de 13% a plantării orezului în acest an, ceea ce ar putea duce la o scădere a producţiei cu 10 milioane de tone sau cu aproximativ 8% faţă de anul trecut, a declarat B.V. Krishna Rao, preşedintele Asociaţiei exportatorilor de orez din toată India.
Suprafaţa cultivată cu orez a scăzut şi din cauza faptului că unii fermieri s-au reorientat către leguminoase şi oleaginoase, a spus Rao.
Orezul semănat de vară în India reprezintă peste 85% din producţia anuală, care a urcat la un nivel record de 129,66 milioane de tone în anul agricol până în iunie 2022.
"O scădere a producţiei este certă, dar marea întrebare este cum va reacţiona guvernul", a declarat un dealer cu sediul în Mumbai.
Stocurile de orez din India la 1 iulie totalizau 55 de milioane de tone, faţă de ţinta de 13,54 milioane de tone.
Acest lucru a menţinut preţurile orezului la un nivel scăzut în ultimul an, împreună cu livrările record de 21,5 milioane de tone ale Indiei în 2021, mai mari decât totalul expediat de următorii patru mari exportatori din lume - Thailanda, Vietnam, Pakistan şi Statele Unite.
"Dar guvernul este hipersensibil în ceea ce priveşte preţurile. O creştere mică l-ar putea determina să impună restricţii la export", a declarat comerciantul.
În Vietnam, ploile din timpul recoltei au afectat calitatea cerealelor.
China, cel mai mare consumator şi importator de orez din lume, a suferit pierderi de randament din cauza căldurii extreme din zonele de cultivare a cerealelor şi se aşteaptă să ridice importurile la un nivel record de 6 milioane de tone în 2022/23, potrivit Departamentului american al Agriculturii.
China a importat 5,9 milioane de tone în urmă cu un an.
Al treilea mare consumator mondial, Bangladesh, se aşteaptă, de asemenea, să importe mai mult orez, în urma pagubelor provocate de inundaţii în principalele sale regiuni de producţie, au declarat comercianţii.
Analiştii sau agenţiile guvernamentale, care adesea publică datele de producţie abia mai târziu în cursul anului, nu au estimat încă amploarea totală a deficitelor în alte ţări decât India.
Dar impactul vremii nefavorabile pentru recolte poate fi deja observat în creşterea uşoară a preţurilor de export din India şi Thailanda în această săptămână.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO