- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ jumătate dintre familiile din România nu fac economii
Aproximativ jumătate dintre familiile din România nu economisesc şi probabilitatea de a face plasamente este mai ridicată pentru gospodăriile din Bucureşti, potrivit unui sondaj realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).
Aproximativ jumătate dintre familiile din România nu fac economii (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
"Familiile care preferă să economisească atunci când cumpără un bun de folosinţă îndelungată au o probabilitate cu 36% mai mare de a face economii", se arată într-o prezentare realizată de Mihai Copaciu de la BNR, pe baza sondajului FGDB, efectuat anul trecut.
De asemenea, doar gospodăriile cu venituri de peste 2.500 lei au probabilitatea de a economisi mai ridicată, reiese din sondaj.
Totodată, probabilitatea de a economisi şi uşurinţa cu care se realizează acest proces nu diferă din punct de vedere statistic în funcţie de vârstă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Donald Trump şi Olaf Scholz au vorbit la telefon. Au convenit că războiul din Ucraina durează „de prea mult timp”
-
Oficial american: Pakistanul dezvoltă rachete care ar putea lovi SUA
-
Preşedinţii Rusiei şi Uzbekistanului au vorbit despre asasinarea generalului rus de către un uzbec
Dimensiunea familiei nu influenţează probabilitatea de a economisi, ci uşurinţa cu care se realizează plasamentele. Familiile au o probabilitate mai mare de a economisi mai greu, pe măsură ce devin mai numeroase.
Totodată, probabilitatea de a economisi este mai ridicată pentru familiile care locuiesc în Bucureşti, însă acest domiciliu afectează negativ uşurinţa cu care se realizează plasamentele.
Din sondajul FGDB se observă o preferinţă pentru economisirea în lei în cazul a 67,7% din cei intervievaţi. Persoanele care economisesc în lei sunt cele care, de exemplu, au venituri mai mici, cei cu gradul cel mai scăzut de educaţie sau gospodăriile fără copii. De asemenea, preferinţa pentru economisirea în lei creşte odată cu vârsta.
Pe de altă parte, cei care economisesc mai mult şi mai uşor, care au venituri mai mari sau care au studii universitare preferă plasamentele în valută.
Dorinţa de a evita riscul valutar prin efectuarea economisirii în aceeaşi monedă cu cea în care sunt luate creditele bancare nu depinde de preferinţa pentru plasamentele într-o anumită valută.
Sondajul FGDB a fost realizat pentru a se analiza comportamentul de economisire, achiziţiei de credite şi utilizarea instrumentelor bancare, fiind folosit un eşantion de 1.604 gospodării.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO