Arabia Saudită acceptă preţurile mici ale petrolului, pentru descurajarea producătorilor concurenţi

Arabia Saudită sugerează tacit că este dispusă să accepte preţurile scăzute ale petrolului o lungă perioadă de timp, au declarat surse apropiate situaţiei, aceasta fiind o schimbare majoră de politică, în scopul descurajării investiţiilor producătorilor concurenţi precum cei din Statele Unite.

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită acceptă preţurile mici ale petrolului, pentru descurajarea producătorilor concurenţi

Arabia Saudită acceptă preţurile mici ale petrolului, pentru descurajarea producătorilor concurenţi

Unii membri ai OPEC, între care şi Venezuela, vor reducerea producţiei pentru a urca cotaţiile petrolului peste 100 de dolari pe baril. Oficialii saudiţi au dat însă un mesaj diferit la întâlnirile cu investitorii şi analiştii şi anume că Arabia Saudită, cel mai mare producător din cadrul OPEC, va accepta preţuri de sub 90 de dolari pe baril, chiar sub 80 de dolari pe baril, timp de un an-doi, potrivit surselor citate de Reuters.

Discuţiile, dintre care unele au avut loc la New York săptămâna trecută, oferă cel mai clar semnal de până acum că Arabia Saudită renunţă la obiectivul său de menţinere a preţului petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, în jurul valorii de 100 de dolari pe baril, în favoarea păstrării cotei de piaţă în anii următori.

Saudiţii par să considere că preţurile mai mici, care ar putea presa finanţele unora dintre membrii OPEC, vor fi necesare pentru crearea condiţiilor pentru venituri mai mari pe termen mediu, prin reducerea investiţiilor şi limitarea creşterii producţiei la exploatări de şist din SUA sau la exploatări marine la mare adâncime, au arătat sursele.

Discuţiile cu oficialii saudiţi nu au oferit niciun fel de informaţie exactă referitoare la intenţia sau nu a regatului de reducere a producţiei, măsură aşteptată de analişti, având în vedere că la nivel global oferta depăşeşte cu mult cererea.

Arabia Saudită produce circa o treime din petrolul OPEC, respectiv 9,7 milioane de barili pe zi.

Venezuela a devenit vineri prin membru al OPEC care a cerut în mod deschis măsuri de urgenţă pentru susţinerea preţurilor.

Duminică, ministrul petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Omair, a afirmat că reducerea producţiei ar avea un efect limitat de susţinere a cotaţiilor, în faţa creşterii producţiei în Rusia şi Statele Unite.

Omair a arătat că declinul cotaţiilor ar trebui să se oprească la circa 76-77 dolari pe baril, el făcând referire la costurile de producţie din state precum SUA, unde tendinţa de scădere producţiei a fost inversată în mod neaşteptat de exploatarea zăcămintelor de şist.

Preţul petrolului Brent a scăzut luni sub 88 dolari pe baril, la cel mai redus nivel din aproape patru ani, în urma comentariilor venite din Arabia Saudită şi Kuweit.

"În urma acestor comentarii, nu trebuie să ne aşteptăm la vreo reducere a producţiei de petrol înainte de reuniunea OPEC din 27 noiembrie", a declarat Bjarne Schieldrop, analist la SEB în Oslo.

Un delegat al OPEC din afara marilor producători din Golful Persic a spus la rândul său că nu crede că organizaţia va reduce producţia în noiembrie. El a adăugat însă că saudiţii ar trebui să scadă producţia în mod unilateral.

Diferenţele tot mai mari de opinie dintre membrii OPEC duc la cele mai mari tensiuni în rândul organizaţiei după o reuniune de la jumătatea anului 2011, când participanţii nu au reuşit să decidă creşterea livrărilor, în pofida producţiei mai mici din Libia.

Până nu demult, membrii OPEC din Golf susţineau că declinul cotaţiilor petrolului este un fenomen temporar, ei anticipând că sezonul de iarnă va duce la revenirea preţurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici