Prima pagină » Economic » Arabia Saudită este în discuţii pentru a se alătura Băncii BRICS cu sediul în China

Arabia Saudită este în discuţii pentru a se alătura Băncii BRICS cu sediul în China

Arabia Saudită este în discuţii pentru a se alătura Băncii BRICS cu sediul în China

Adăugarea regatului ar consolida legăturile dintre bancă, care a fost înfiinţată de cele mai mari economii emergente din lume ca o alternativă la instituţiile Bretton Woods conduse de Occident, şi al doilea mare producător de petrol din lume.

În Orientul Mijlociu, acordăm o mare importanţă Regatului Arabiei Saudite şi suntem implicaţi în prezent într-un dialog calificat cu acesta„, a transmis New Development Bank(NDB) într-un comunicat pentru Financial Times.

Discuţiile cu Arabia Saudită au loc în contextul în care NDB se pregăteşte să se angajeze într-o evaluare oficială a opţiunilor sale de finanţare, care au fost puse sub semnul întrebării de invazia Rusiei în Ucraina.

Aderarea ar consolida legăturile Riadului cu ţările BRICS într-un moment în care Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, urmăreşte, de asemenea, relaţii mai strânse cu China. Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat o „nouă eră” în legăturile dintre cele două ţări atunci când a vizitat regatul la sfârşitul anului trecut, iar în martie Beijingul a intermediat un acord între Arabia Saudită şi Iran pentru reluarea relaţiilor diplomatice.

NDB a fost înfiinţată în 2015 de aşa-numitele ţări BRICS( Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) pentru a acorda împrumuturi pentru proiecte de dezvoltare în economiile emergente. Aceasta a împrumutat 33 de miliarde de dolari pentru peste 96 de proiecte în cele cinci ţări membre fondatoare şi şi-a extins numărul de membri pentru a include Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bangladesh.

Cum un simbol al hegemoniei SUA în lume este dolarul, cele mai multe materii pri­me fiind tranzacţionate în dolari (iar statele BRICS sunt exportatoare mari de materii pri­me), de BRICS sunt legate tot mai multe discuţii despre dedolarizarea comerţului şi chiar despre lan­sarea unei monede co­mune. BRICS au primit de altfel descrierea de alianţă antidolar, informează Ziarul Financiar.

Aderarea Arabiei Saudită ar reprezenta o gură de oxigen pentru NDB, în timp ce banca îşi evaluează capacitatea de a mobiliza fonduri, după ce războiul din Ucraina a ridicat îngrijorări cu privire la dependenţa băncii de Rusia. În calitate de membru fondator, Rusia deţine o participaţie de aproximativ 19% din capitalul băncii.