Adăugarea regatului ar consolida legăturile dintre bancă, care a fost înfiinţată de cele mai mari economii emergente din lume ca o alternativă la instituţiile Bretton Woods conduse de Occident, şi al doilea mare producător de petrol din lume.
„În Orientul Mijlociu, acordăm o mare importanţă Regatului Arabiei Saudite şi suntem implicaţi în prezent într-un dialog calificat cu acesta„, a transmis New Development Bank(NDB) într-un comunicat pentru Financial Times.
Discuţiile cu Arabia Saudită au loc în contextul în care NDB se pregăteşte să se angajeze într-o evaluare oficială a opţiunilor sale de finanţare, care au fost puse sub semnul întrebării de invazia Rusiei în Ucraina.
Aderarea ar consolida legăturile Riadului cu ţările BRICS într-un moment în care Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, urmăreşte, de asemenea, relaţii mai strânse cu China. Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat o „nouă eră” în legăturile dintre cele două ţări atunci când a vizitat regatul la sfârşitul anului trecut, iar în martie Beijingul a intermediat un acord între Arabia Saudită şi Iran pentru reluarea relaţiilor diplomatice.
NDB a fost înfiinţată în 2015 de aşa-numitele ţări BRICS( Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) pentru a acorda împrumuturi pentru proiecte de dezvoltare în economiile emergente. Aceasta a împrumutat 33 de miliarde de dolari pentru peste 96 de proiecte în cele cinci ţări membre fondatoare şi şi-a extins numărul de membri pentru a include Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bangladesh.
Cum un simbol al hegemoniei SUA în lume este dolarul, cele mai multe materii prime fiind tranzacţionate în dolari (iar statele BRICS sunt exportatoare mari de materii prime), de BRICS sunt legate tot mai multe discuţii despre dedolarizarea comerţului şi chiar despre lansarea unei monede comune. BRICS au primit de altfel descrierea de alianţă antidolar, informează Ziarul Financiar.
Aderarea Arabiei Saudită ar reprezenta o gură de oxigen pentru NDB, în timp ce banca îşi evaluează capacitatea de a mobiliza fonduri, după ce războiul din Ucraina a ridicat îngrijorări cu privire la dependenţa băncii de Rusia. În calitate de membru fondator, Rusia deţine o participaţie de aproximativ 19% din capitalul băncii.