Arabia Saudită nu va oferi sprijin suplimentar FMI

Publicat: 16 11. 2008, 14:03
Actualizat: 10 11. 2012, 13:28

"Au existat multe zvonuri că venim aici (la summitul G20 de la Washington, n.r.), să achităm nota de plată. Nu este adevărat", a precizat oficialul într-un interviu.

Statului saudit, care este cel mai important acţionar arab al FMI, i s-a cerut să contribuie la sporirea rezervelor FMI pentru a asigura fondurile necesare sprijinirii economiilor emergente.

La începutul lunii, premierul britanic Gordon Brown a declarat că Arabia Saudită ar trebui să aloce mai multe fonduri FMI. În plus, Brown a sugerat ca şi China, un alt stat cu rezerve valutare substanţiale, să contribuie cu sume mai mari la efortul instituţiei financiare internaţionale, a adăugat Assaf.

"Aceasta este opinia lui, nu a noastră. Nu vom plăti mai mult sau mai puţin decât alţii. Ne-am îndeplinit rolul cu responsabilitate şi vom continua la fel, însă nu vom finanţa instituţiile doar pentru că avem rezerve mari", a spus Assaf.

Arabia Saudită nu are constituite fonduri de urgenţă destinate susţinerii FMI, a continuat ministrul.

"Rezervele acestea sunt pentru dezvoltarea regatului Arabiei Saudite. Nu există un anumit fond de urgenţă pentru FMI sau alte instituţii", a declarat el.

La summitul desfăşurat la Washington, care a reunit reprezentanţi ai statelor cu economii avansate şi emergente, a fost adoptat un plan rapid pentru combaterea crizei economice.

Şi ţările din Golf au fost afectate de criza financiară, în special Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite, ca urmare a expunerii masive pe care o au fondurile suverane de investiţii din aceste state pe pieţele de capital din SUA şi Europa.

FMI dispunea de 201 miliarde de dolari la 28 august, însă a încheiat acorduri de împrumut cu Islanda, Ucraina, Ungaria sau Belarus.

Referitor la posibilitatea ca Arabia Saudită să profite de preţurile scăzute de pe bursele occidentale, Assaf a precizat că atenţia statului arab este îndreptată către investiţiile interne.