Arabia Saudită vrea să conducă piaţa mondială a hidrogenului. Ţara investeşte 5 miliarde de dolari într-o fabrică de combustibil verde

  • Arabia Saudită construieşte o fabrică de 5 miliarde de dolari pentru a produce combustibil verde pentru export şi pentru a diminua dependenţa ţării de petrodolari, relatează Bloomberg.
  • În timp ce guvernele şi industriile caută alternative mai puţin poluante la hidrocarburi, cel mai mare exportator de ţiţei din lume nu vrea să cedeze afacerea în creştere a hidrogenului către China, Europa sau Australia şi să piardă o sursă de venit.
  • Aşadar, construieşte o fabrică de 5 miliarde de dolari alimentată în întregime de soare şi vânt, care va fi printre cei mai mari producători de hidrogen din lume atunci, când va fi deschisă, în 2025.
Urmărește
1703 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită vrea să conducă piaţa mondială a hidrogenului. Ţara investeşte 5 miliarde de dolari într-o fabrică de combustibil verde

Arabiei Saudită vrea să conducă piaţa mondială a hidrogenului. Ţara investeşte 5 miliarde de dolari într-o fabrică de combustibil verde

Sarcina de a transforma o bugată de deşert de mărimea Belgiei într-o metropolă alimentată cu energie regenerabilă îi revine lui Peter Terium, fostul director executiv al RWE AG, cea mai mare companie de utilităţi din Germania. Performanţa sa va ajuta să stabilească dacă o ţară dependentă de petrodolari poate trece în postura unui furnizor de combustibili nepoluanţi.

Hidrogenul se transformă dintr-o sursă de energie de nişă într-o mare afacere, doar Uniunea Europeană angajând 500 de miliarde de dolari pentru a-şi extinde infrastructura. Există obstacole uriaşe în calea transformării gazului într-o parte importantă a tranziţiei energetice, iar scepticii invocă experienţa slabă a Arabiei Saudite de până acum.

Dar ţările se îndreaptă spre o viitoare piaţă globală, iar experţii în hidrogen listează regatul drept de urmărit.

Regatul Unit. găzduieşte 10 proiecte de încălzire a clădirilor cu gaz, China foloseşte autobuze şi vehicule comerciale cu pile de combustibil, iar Japonia intenţionează să utilizeze gazul în siderurgie.

Acest lucru ar trebui să însemne o mulţime de clienţi potenţiali pentru uzina numită Helios Green Fuels. Arabia Saudită îşi propune să devină cel mai mare furnizor de hidrogen din lume - o piaţă despre care Bloomberg estimează că ar putea valora până la 700 de miliarde de dolari până în 2050.

Hidrogenul verde este produs mai degrabă folosind energie regenerabilă decât combustibili fosili. Costul actual al producerii unui kilogram este puţin sub 5 dolari, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă.

Arabia Saudită are un avantaj competitiv în lumina soarelui şi vântul permanent, precum şi al suprafeţelor mari de teren neutilizat. Costurile Helios vor fi probabil cele mai scăzute la nivel global şi ar putea ajunge la 1,50 dolari pe kilogram până în 2030, potrivit BNEF, mai ieftin decât hidrogenul fabricat din surse neregenerabile astăzi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici