- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ARACO:Piaţa construcţiilor a scăzut anul trecut cu 17%, la 9,7 mld.euro,şi va reveni pe plus în 2012
Piaţa construcţiilor a scăzut cu 17% anul trecut, la 9,7 miliarde euro, iar în acest an se va încadra în cel mai bun caz în intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmând să revină pe creştere în 2012, a declarat miecuri într-o conferinţă de presă Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.
"Acest an a început cu stângul, se vorbeşte mult dar se face puţin", a spus reprezentantul Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii. El a adăugat că sectorul ar putea creşte anul viitor, unul dintre motive fiind faptul că 2012 este un an electoral.
Potrivit datelor ARACO, numărul mediu de angajaţi din sector a scăzut anul trecut cu 14% faţă de 2009, la 317.200 de persoane, productivitatea lunară s-a comprimat de la 2.657 euro la 2.550 euro pe angajat, dar salariul mediu lunar a crescut de la 1.532 lei la 1.580 lei.
Asociaţia a prezentat miercuri o serie de propuneri adresate autorităţilor pentru îmbunătăţirea evoluţiei sectorului construcţiilor, precum şi mai multe probleme care afectează acest segment.
Printre cererile adresate autorităţilor se numără plata creanţelor aferente perioadei 2008- 2010, estimate la începutul anului la circa 750 milioane euro, promovarea unei proceduri de reeşalonare la plată a datoriilor, elaborarea unui registru al creanţelor de la entităţile achizitoare cu capital de stat cu precizarea datei estimate a plăţii, promovarea de investiţii în infrastructură şi reablitare energetică a clădirilor, eficientizarea sistemului de control şi urmărire a investiţiilor, comunicarea publică de către ministerele de profil a programelor de investiţii pentru 2011-2012 şi precizarea disponibilităţii resurselor financiare aferente, precum şi prezentarea publică a proiectelor care ar urma să fie dezvotate în sistem public-privat.
Totodată, ARACO a cerut implicarea autorităţilor pentru îmbunătăţirea legislaţiei achiziţiilor publice, pentru eliminarea unor "vulnerabilităţi" ale actualelor proceduri legate, printre alte, de modul de formulare a prevederilor documentaţiei de atribuire, excesul de formalism sau anularea procedurilor ca măsură de prudenţă.
Asociaţia a mai solicitat legiferarea urgentă a unui sistem de compensare a TVA sau altor datorii ale societăţilor cu datoriile pe care le are statul din rambursarea TVA ori plata taxelor, modificarea Codului Fiscal astfel încât plata TVA să se facă în mod corelat cu momentul încasării creanţelor, eficientizarea sistemului de colectare a taxelor şi impozitelor sau îmbunătăţirea urgentă a procedurilor de lucru cu autorităţile de management ale programelor cu finanţare UE.
Pe segmentul dezvoltării programelor de infrastructură, ARACO a precizat că îşi menţine propunerea lansată Guvernului anul trecut de derulare a unui program în intervalul 2011-2017 cu o valoare estimată a investiţiilor de 11 miliarde de euro. Propunerea ARACO ţine cont de interpretarea tehnico - economică a ultimului recensământ al traficului rutier din România.
Plosceanu a afirmat că există mai multe companii străine care vin sa lucreze în România în proiecte publice şi acţionează în condiţii de calitate precară, au o atitudine agresivă la licitaţii şi desconsideră asociaţiile patronale. El a adăugat că unele din firmele din Spania, Portugalia şi alte ţări "de sorginte latină" care vin în România au probleme în statul de origine.
"Ne vom asuma rolul de a prezenta periodic entităţilor achizitoare şi mass-media profilurile acestor companii", susţine reprezentantul asociaţiei.
Referindu-se la procedurile de licitaţie, reprezentantul ARACO a afirmat că în cazul celor mai multe proceduri care se derulează în România câştigătorii "se ştiu" dinainte, iar multe firme sunt descurajate să participe.
Plosceanu a mai spus că promovarea de Guvern a Codului Muncii este o condiţie necesară, nu şi suficientă, pentru relansarea economică.
În final, ARACO a pledat pentru un "compromis rezonabil" şi colaborare politică în asumarea proiectelor naţionale sau regionale, care să fie promovate şi licitate conform procedurilor legale, cu atât mai mult cu cât "proximitatea unui an electoral predispune la derapaje în desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice".
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO