- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.12.2019, 12:41)
- Mihai Gongoroi
Aramco a devenit cea mai valoroasă companie listată din lume, peste Microsoft şi Apple. La cât este evaluată
Acţiunile gigantului petrolier Aramco s-au apreciat cu 10% miercuri, la debutul tranzacţionării la bursa de la Tawadul, transmite CNBC. O cotă de 1,5% din capitalul companiei deţinute de statul saudit a fost vândută în ultimele săptămâni în cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istorie.
Urmărește
785 afișări
Sursa FOTO: Profimedia Images
Acţiunile Aramco au urcat în prima zi de tranzacţionare la 35,20 riyali, echivalentul a 9,38 de dolari americani, de la 32 de riyali, atingând limita zilnică de variaţie de 10%. Preţul îi oferă o evaluare de 1.880 de miliarde de dolari şi o face cea mai valoroasă companie listată din lume, peste Microsoft şi Apple.
Listarea Aramco a depăşit oferta de pe Wall Street a retailerului chinez Alibaba, care în septembrie 2014 a atras 25 de miliarde de dolari de la investitori. Aramco a încasat 25,6 miliarde de dolari.
Oficialii saudiţi au întreprins mai multe acţiuni pentru a se asigura că preţul titlurilor Aramco se tranzacţionează în creştere la debut. Vineri, Arabia Saudită a ajuns la o înţelegere cu membrii OPEC şi naţiunile asociate conduse de Rusia pentru una dintre cele mai mari reduceri de producţie de petrol din ultimul deceniu. Înţelegerea, ce are ca scop reducerea ofertei în scopul susţinerii preţurilor, prevede o diminuare a producţiei de petrol cu până la 2,1 milioane de barili pe zi (bpd), a precizat vineri Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al Energiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Acordul prevede o reducere a producţiei de 500.000 de bpd pentru a ridica ţinta OPEC+ la 1,7 milioane de barili pe zi, echivalentul a 1,7% din cererea globală de petrol. Diferenţa până la 2,1 milioane de bpd este reprezentată de o promisiune saudită de a reduce producţia domestică cu încă 400.000 de barili pe zi.
"Este probabil ca Aramco să se îndrepte către o evaluare de 2.000 de miliarde de dolari în primele zile de tranzacţionare", spune Zachary Cefaratti, director general la asset managerul Dalma Capital Management. O evaluare de 2.000 de miliarde de dolari reprezenta ţinta anterioară derulării IPO-ului a prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.
Oferta pentru 1,5% din capitalul social al companiei petroliere, care a atras subscrieri totale în valoare de 119 miliarde de dolari, s-a închis la un preţ de 8,53 de dolari per acţiune (32 de riyali).
Arabia Saudită s-a bazat mai mult pe investitorii autohtoni şi regionali pentru a vinde participaţia după un interes mai scăzut din partea investitorilor străini, astfel că cererea de la investitori instituţionali, inclusiv fonduri şi companii saudite, a atins 106 miliarde de dolari, în timp ce cererea investitorilor individuali a atins 12,6 miliarde de dolari.
Preocupările privind schimbările climatice, riscurile politice şi lipsa de transparenţă corporativă au redus apetitul pentru ofertă al investitorii străini, forţând regatul să renunţe la ambiţia de a strânge până la 100 de miliarde de dolari printr-o vânzare dublă, atât pe pieţe internaţionale cât şi pe cea locală, a unei participaţii de 5%.
Tranzacţia este elementul central din planurile prinţului moştenitor bin Salman de a diversifică economia saudită şi de a o îndepărta de dependenţa de vânzările de petrol.
Guvernul saudit a promovat intern investiţia în oferta că pe o datorie patriotică, mai ales după ce instalaţiile petroliere ale Aramco au fost atacate în septembrie, înjumătăţind temporar producţia de petrol a regatului.
Aramco este cea mai profitabilă companie din lume, cu un dividend planificat de 75 de miliarde de dolari anul viitor, de cinci ori mai mare decât cel al Apple, care este cea mai mare companie din S&P 500.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe