- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.04.2021, 03:23)
- Roxana Rosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ARCA: Explozia preţurilor materiilor prime şi materialelor de construcţii pune în pericol proiectele de infrastructură
Explozia preţurilor materiilor prime şi materialelor de construcţii şi aplicarea neuniformă a legislaţiei achiziţiilor publice ar putea avea un impact negativ direct asupra pieţei de construcţii şi a proiectelor de infrastructură, susţine Asociaţia Române a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA).
Urmărește
940 afișări
ARCA: Explozia preţurilor materiilor prime şi materialelor de construcţii pune în pericol proiectele de infrastructură
Anul trecut, construcţiile au avut cea mai mare contribuţie la evoluţia PIB (Ă0,6 pp), alături de domeniul Informaţii şi Comunicaţii (Ă0,6 pp), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În acelaşi timp, sectorul construcţiilor este într-o situaţie extrem de dificilă, din cauza creşterii fără precedent a preţurilor internaţionale la materii prime şi materiale, dublată de blocaje în lanţurile de aprovizionare.
Potrivit ARCA, majorarea preţurilor a început după jumătatea anului 2020 pentru toate categoriile de materii prime şi materiale de construcţii, iar creşterile au ajuns până la 40% pentru anumite componente, un nivel record având în vedere intervalul de timp în care au avut loc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Un alt factor negativ este, în opinia Asociaţiei, faptul că anumite prevederi din legea achiziţiilor publice, care corectează situaţiile în care preţurile cresc accelerat, sunt aplicate discreţionar sau nu sunt aplicate deloc de autorităţi, în lipsa unor directive clare, precise şi unitare.
În acest context, constructorii de autostrăzi cer aplicarea în contractele de achiziţie publică în derulare a unor formule de actualizare a preţurilor şi obligarea autorităţilor contractante să actualizeze valorile estimate ale investiţiilor publice la data lansării licitaţiei şi să prevadă formule de ajustare polinomiale cu aplicabilitate de la începerea execuţiei sau prestării serviciilor.
De aesmenea, ARCA solicită folosirea mecanismelor de modificare/variaţie din contractele de achiziţie publică care au astfel de prevederi sau a celor permise de Legea achiziţiilor publice şi acceptarea plăţii diferenţelor de preţuri de materii prime şi materiale, fie prin acceptarea formării de preţuri noi, fie prin plata diferenţei neacoperite, prin formula de ajustare.
„Construcţiile reprezintă singurul sector cu o pondere importantă la realizarea PIB-ului în care capitalul companiilor este majoritar autohton. Intervenţia imediată a statului este o problemă de securitate naţională. Este necesară o abordare unitară la nivel de Guvern, problema nu trebuie lăsată la nivelul autorităţilor publice centrale şi locale. În lipsa unei acţiuni la nivelul Guvernului, consecinţele se vor vedea prin creşterea numărului firmelor autohtone care vor intra în insolvenţă sau chiar în faliment, blocaje financiare, imposibilitatea finalizării proiectelor de infrastructură şi prin creşterea numărului de şomeri – cu impact asupra bugetului de stat. Nu cerem ajutoare financiare, ci reglementări unitare şi logice”, a declarat Vlad Vameşu,preşedinte ARCA, citat de Ziarul Financiar.
În prezent, majoritatea materialelor sau materiilor prime pentru construcţii se importă: geosintetice (în principal din Italia, Franţa), parapet (Italia), vopseluri pentru marcaje rutiere (Italia), ţevi şi cabluri pentru lucrările de reţele de utilităţi (Turcia, Rusia), bitum (Polonia, Ungaria, Serbia), oţel beton (Republica Moldova, Rusia, Turcia). Producătorii interni sunt foarte puţini şi fie depind de importuri de materie primă din state non-UE (China, Turcia, Rusia), fie produc în cantităţi foarte mici sau o gamă redusă de produse.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe