"Partea ungară are un proiect de construcţie a unei linii de cale ferată de mare viteză, pornind de la Paris şi până la Budapesta, cu tranzit prin Viena. Dorim să ne cuplăm la această linie de mare viteză", a declarat Attila Cseke, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului.
Guvernul României şi cel al Ungariei vor organiza la 14 noiembrie, la Sibiu, a treia şedinţă comună pentru discutarea şi aprobarea unor proiecte bilaterale în domeniile politic, social, economic şi cultural.
Alte subiecte incluse pe ordinea de zi a şedinţei sunt stadiul de construcţie a autostrăzii Braşov-Borş şi a drumului expres Petea-Satu Mare-Baia Mare, de la graniţa româno-ungară.
"Se va discuta despre realizarea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii drumurilor secundare de interes comun care traversează frontiera româno-maghiară. Sunt drumuri vechi, care au legat nişte sate comune şi care nu au mai fost folosite o perioadă. Preconizăm ca, în momentul în care România intră în Spaţiul Schengen, toate aceste drumuri să fie reabilitate", a afirmat Cseke.
Secretarul de stat a amintit că, în urma deciziilor luate la precedentele şedinţe comune de Guvern, timpii de staţionare la punctul de trecere a frontierei Curtici a scăzut de la 90 minute la 15-20 minute în cazul transportului feroviar, iar reţeaua consulară a fost extinsă prin deschiderea unui consulat românesc la Gyula, în Ungaria, şi a unui consulat ungar la Miercurea Ciuc.